Blog1 augustus 2023

Oktober borstkankermaand: “Trek aan de bel als je een afwijking voelt.”

Een op de zeven vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. Hoe eerder de diagnose gesteld wordt, hoe groter de kans op een succesvolle behandeling. Voor het stellen van een snelle diagnose kan iemand bij DC Klinieken Amsterdam terecht, vertelt radioloog Annet Driessen-Waaijer. “De wachttijden bij ons zijn kort en binnen 24 uur is de uitslag bij de aanvrager bekend.” 

 

Uiteraard speelt het bevolkingsonderzoek borstkanker de meest prominente rol bij het diagnosticeren van borstkanker. Als vrouwen tussen de 49 en 52 jaar zijn, krijgen ze daarvoor voor het eerst een uitnodiging, die vervolgens elke twee jaar wordt herhaald. Goed om te weten: net als andere ZBC’s en ziekenhuizen speelt DC Klinieken geen rol bij dat bevolkingsonderzoek. En ook behandelingen vinden niet bij DC Klinieken plaats. Driessen-Waaijer: “Datzelfde geldt voor eventueel benodigde puncties en biopten.” Wel kan in zulke gevallen snel worden doorverwezen, bijvoorbeeld naar het OLVG, waarmee DC Klinieken een uitstekende samenwerking heeft. Zo werkt Driessen-Waaijer zelf bij het OLVG én bij DC Klinieken.

Mammografie

Voor een snelle diagnose in een patiëntvriendelijke, vertrouwde omgeving kan iedere vrouw dus wél bij DC Klinieken Amsterdam terecht. Die diagnose vindt plaats met behulp van echografie en/of mammografie. Driessen-Waaijer legt uit hoe die laatste onderzoeksvorm in zijn werk gaat. “We maken bij een mammografie altijd twee foto’s van de ene borst en twee van de andere. Vier foto’s in totaal dus. Al met al duurt het hele onderzoek, inclusief uitkleden en goed positie kiezen, ongeveer tien tot vijftien minuten. Daarna geven we de uitslag.” Ook belangrijk voor veel vrouwen: hoe pijnlijk is het onderzoek? “Dat verschilt van vrouw tot vrouw”, zegt Driessen-Waaijer. “De borsten worden samengedrukt en dat kan zeker vervelend aanvoelen. Wel duurt dat echt maar heel kort.”

 

Bobbeltjes en intrekkingen
Voor zo’n mammografie heeft iemand een verwijzing nodig van haar huisarts. Maar bij welke klachten aan je borst ga je nu naar je huisarts? “Als je alleen wat pijnklachten hebt, hoeft dat niet. Althans, dergelijke klachten wijzen meestal niet op borstkanker, ze hangen vaak samen met een fase van je menstruatiecyclus. Trek wel aan de bel als je een afwijking voelt. Zoals een bobbeltje of knobbeltje. Het borstklierweefsel is van zichzelf al hobbelig en bobbelig, maar veel vrouwen voelen het desondanks wel als een plek afwijkt van de rest.” Ook intrekkingen van de borst zijn een reden om de huisarts te bezoeken. “Het is dus belangrijk om regelmatig je borsten te controleren. Ter geruststelling, in heel veel gevallen blijkt zo’n afwijking goedaardig te zijn. Als dat onverhoopt niet zo is, is het belangrijk er vroeg bij te zijn. Vandaar dat het advies geldt om jezelf met enige regelmaat te controleren.”

Terug naar boven