aA
088 0100 900
Pagina voorlezen
Blog1 maart 2021

Aandacht voor maart darmkankermaand

Maart is internationaal uitgeroepen tot darmkankermaand. Tijdens deze maand wordt er wereldwijd meer aandacht gegeven aan deze ziekte, en wordt er ook ingegaan op de preventie van darmkanker. Zowel door tijdige screening als door een gezonde levensstijl toe te passen. Onze MDL-arts Alfons Geraedts, werkzaam bij DC Klinieken Almere, vertelt in deze blog over het belang van het bevolkingsonderzoek.

Goedaardige poliepen

Darmkanker is zelden een erfelijke aandoening. Bijna altijd ontstaat darmkanker uit goedaardige poliepen. Sommigen poliepen kunnen zich ontwikkelen tot een kwaadaardige tumor. Dit proces duurt vaak langer dan 10 jaar, daarom is een vroege ontdekking van deze poliepen heel belangrijk. Op tijd weghalen van de poliepen voorkomt darmkanker op latere leeftijd. Van de poliepen in de darm heeft u meestal geen klachten.

 

Bevolkingsonderzoek

Hoe eerder de ziekte wordt ontdekt en behandeld, hoe groter de kans is dat u geneest. Daarom is in Nederland het bevolkingsonderzoek darmkanker gestart. Dit onderzoek is vooral bedoeld om goedaardige darmpoliepen in een vroeg stadium op te sporen. Deze poliepen worden dan verwijderd voordat ze kanker kunnen worden.

 

Door bij het bevolkingsonderzoek eventuele bloedsporen vast te stellen in de ontlasting kun je deze poliepen op tijd ontdekken en weghalen. Dit kan later veel problemen voorkomen. U wordt voor het eerste opgeroepen voor het bevolkingsonderzoek als u 55 jaar bent. Normaliter krijgt u iedere 2 jaar een uitnodiging tot 75 jaar.

 

Darmkanker in cijfers

Kanker is nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. In 2019 stierven 10.201 mensen aan longkanker en op de 2e plaats volgt darmkanker met 4.781 mensen. In 2020 kregen 11.694 mensen de diagnose darmkanker, waarvan 6244 mannen en 5450 vrouwen. 5 jaar na de diagnose darmkanker leeft nog ongeveer 68% van de patiënten. De meeste mensen die darmkanker krijgen zijn tussen de 55 en 85 jaar.

Petitie voor verlagen screeningsleeftijd

Het risico op darmkanker stijgt vanaf ongeveer het 50ste levensjaar, terwijl het bevolkingsonderzoek pas vanaf 55 jaar is. Omdat men op een steeds jongere leeftijd darmkanker kan krijgen heeft DC Klinieken samen met Prof. L. Colemont een petitie aan de minister voor Volksgezondheid en Tweede Kamer aangeboden om de aanvangsleeftijd voor het bevolkingsonderzoek te verlagen naar 50 jaar. Inmiddels is ons burgerinitiatief voorgelegd aan de Gezondheidsraad en staat het op de planning voor 2021.

 

Coloscopie bij DC Klinieken

Wanneer er tijdens het bevolkingsonderzoek spoortjes bloed gevonden, wordt u doorgestuurd voor een vervolgonderzoek. Dit vervolgonderzoek bestaat uit een coloscopie: het bekijken van de darm met een flexibele scoop.

 

DC Klinieken is als focuskliniek voor maag- en darmonderzoeken gespecialiseerd in het verrichten van coloscopieën. Door onze kleinschaligheid en logistiek wordt u zeer snel geholpen volgens de modernste criteria. Als de test positief is hoeft u dus niet lang in onzekerheid te blijven. Dit geldt ook  indien de coloscopie moet gebeuren op verzoek van uw huisarts wanneer hij denkt dat er mogelijk iets niet goed is met uw dikke darm.

 

U kunt voor een coloscopie terecht op onze locaties Almere, Breda, Dokkum, Groningen, Lairesse, Maastricht, Rotterdam, Schiedam en Voorschoten.

Meer over maag- en darmonderzoeken

Terug naar top arrow_upward
close