Blog23 februari 2023

Maart darmkankermaand: Zorg voor je darmen

Maart is internationaal uitgeroepen tot darmkankermaand. Tijdens deze maand wordt er meer aandacht gegeven aan deze ziekte en wordt er ook ingegaan op de preventie van darmkanker. Zowel door tijdige screening als door een gezonde leefstijl toe te passen.

 

Darmkanker in cijfers

Kanker is de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. In 2022 kregen 124.000 mensen de diagnose kanker, waarvan ruim 12.000 gevallen darmkanker betrof. Darmkanker staat op de 5e plaats van meest voorkomende kankersoorten in Nederland, na huidkanker, borstkanker, longkanker en prostaatkanker. De meeste mensen die darmkanker krijgen zijn tussen de 55 en 85 jaar. Sinds 2016 neemt het aantal mensen met darmkanker af, mede als gevolg van het bevolkingsonderzoek.

 

Goedaardige poliepen

Darmkanker ontstaat bijna altijd uit goedaardige poliepen en is zelden een erfelijke aandoening. Sommigen poliepen kunnen zich ontwikkelen tot een kwaadaardige tumor. Dit proces duurt vaak langer dan 10 jaar, daarom is een vroege ontdekking van deze poliepen heel belangrijk. Op tijd weghalen van de poliepen voorkomt darmkanker op latere leeftijd. Van de poliepen in de darm merkt u meestal niets.

 

Bevolkingsonderzoek

Hoe eerder darmkanker wordt ontdekt en behandeld, hoe groter de kans is dat u geneest. Daarom is in Nederland het bevolkingsonderzoek darmkanker gestart. Dit onderzoek is vooral bedoeld om goedaardige darmpoliepen in een vroeg stadium op te sporen. Deze poliepen worden dan verwijderd voordat ze kanker kunnen worden.

 

Met het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt er onderzocht of er bloed in uw ontlasting zit. Zo kunnen eventuele poliepen op tijd worden ontdekt en weggehaald. Regelmatig onderzoek kan later veel problemen voorkomen. U wordt voor het eerst opgeroepen voor het bevolkingsonderzoek als u 55 jaar bent. Normaliter krijgt u iedere 2 jaar een uitnodiging tot 75 jaar.

 

DC Klinieken is een van de gecontracteerde ziekenhuizen en klinieken die dit vervolgonderzoek mag uitvoeren. Onze klinieken en artsen zijn hiervoor gecertificeerd. Je kunt vaak snel bij ons terecht, daardoor hoef je niet lang in onzekerheid te zitten.

 

Het bevolkingsonderzoek darmkanker bestaat uit twee delen:

  • een ontlastingstest
  • een eventueel vervolgonderzoek, meestal is dit een coloscopie.

 

Een coloscopie valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat deze volledig door uw zorgverzekeraar wordt vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

Red 1000 levens

DC Klinieken startte in december 2019 de petitie ‘Red1000levens’ om de deelnameleeftijd van het Bevolkingsonderzoek Darmkanker te verlagen. 5 jaar eerder beginnen met het onderzoek kan ieder jaar 1000 extra levens redden. Onlangs bracht de Gezondheidsraad het advies uit om een proef te doen met eenmalige screening van mensen rond de 50 jaar, dat is 5 jaar eerder dan nu het geval is. DC Klinieken is positief gestemd over het nieuwe advies van de Gezondheidsraad.

Gezonde darmen

U kunt veel zelf doen voor een gezonde spijsvertering. Zie hieronder enkele tips:

 

  • Eet gezond en gevarieerd
  • Eet voldoende vezels (die vind je onder andere in groente, fruit en volkoren producten)
  • Eet minder vlees
  • Drink voldoende (water) en wees matig met alcohol
  • Beweeg regelmatig
  • Zorg voor een gezond gewicht
  • Voorkom stress
  • Rook niet

Coloscopie bij DC Klinieken

Wanneer er tijdens het bevolkingsonderzoek spoortjes bloed gevonden worden in uw ontlasting, wordt u doorgestuurd voor een vervolgonderzoek. Dat is meestal een coloscopie, waarbij uw darm vanbinnen bekeken wordt met een flexibele camera (scoop).

 

Als focuskliniek voor maag- en darmonderzoek, is DC Klinieken gespecialiseerd in het verrichten van coloscopieën. U wordt bij ons snel en met aandacht geholpen. U hoeft daardoor bij een positieve uitslag van het bevolkingsonderzoek, niet lang in onzekerheid te zitten. Ook als u bij ons komt voor een coloscopie op verzoek van uw huisarts, helpen wij u snel en effectief. Voor darmonderzoek kunt u terecht in één van onze klinieken op locaties Almere, Apeldoorn, Breda, Dokkum, Groningen, Hengelo, Lairesse, Maastricht, Rotterdam, Schiedam en Voorschoten.

 

Alles over darmkanker: ontstaan, verschillende stadia en behandeling 

Meer over maag- en darmonderzoeken

Terug naar boven