aA
Pagina voorlezen
Blog20 mei 2019

“Hoe eerder een pijnpatiënt wordt behandeld, hoe beter”

Bij DC Klinieken Voorschoten behandelen pijnspecialist Constance Breeveld en haar collega’s alle vormen van pijn. Hoe ziet zo’n pijnbehandeling eruit? “Dat hangt helemaal af van de patiënt en zijn klachten. In het algemeen geldt wel: hoe eerder iemand bij ons komt, hoe groter de kans op succes.”

Lagerugpijn met uitstraling naar de benen, nekpijn met uitstraling naar de armen, pijn na een operatie, gewrichtspijn en hoofd- en aangezichtspijn. Het zijn zomaar wat voorbeelden van pijn die pijnspecialist Constance Breeveld en haar collega-pijnartsen in de praktijk bij DC Klinieken Voorschoten tegenkomen. “Omdat pijn een groot sociaal, emotioneel en maatschappelijk probleem is, hebben we voor pijnpatiënten nauwelijks wachttijden”, zegt Breeveld. “Mensen kunnen hier niet alleen snel terecht, maar ook kan bij het eerste bezoek vaak al een behandeling plaatsvinden. Onze pijnconsulente is daarbij het vaste aanspreekpunt voor iedere patiënt, wel zo vertrouwd.”

Veel behandelmogelijkheden

Als een patiënt met een verwijzing eenmaal een afspraak heeft bij DC Klinieken Voorschoten, dan wacht allereerst een intakegesprek met die pijnconsulente (zie boven aan deze pagina). Breeveld: “Vervolgens vindt een gesprek plaats met mij of een van m’n collega’s. Wij doen indien nodig lichamelijk onderzoek of stellen een aanvullend onderzoek voor, zoals een echo of MRI-scan. Op basis daarvan doen we een behandelvoorstel aan de patiënt. Als die het daarmee eens is, starten we de behandeling zo snel mogelijk.” Bij veel patiënten kan het pijnteam van DC Klinieken Voorschoten de pijn verhelpen of verminderen. Er zijn veel verschillende behandelmogelijkheden, zoals injectietechnieken, medicatie of TENS. Breeveld: “Het grote voordeel van injectietechnieken is dat de patiënt kan stoppen met medicijnen. Vaak hebben deze vervelende bijwerkingen. Geen pillen en minder pijn, dat is toch prachtig? TENS is een apparaat dat via pleisters op de huid elektrische stroompjes afgeeft die de pijn verminderen. Daarnaast bieden we bij bepaalde pijnsoorten een behandeling met Qutenza – de zogenoemde ‘peperpleister’ – en met het Ketamine-infuus. Kortom, we hebben een breed scala aan behandelmogelijkheden voor een pijnpatiënt.”

Terug naar boven