Blog23 mei 2023

“Als proctoloog kun je mensen met anale klachten weer blij maken”

Proctologie? Best kans dat je daar nog nooit van gehoord hebt. Maar de klachten bij dit specialisme ken je misschien wél. Zoals aambeien, ongewenste skintags of marisken, jeuk en/of pijn in het anale gebied. Sebastiaan van der Bent is proctoloog en dermatoloog bij DC Klinieken. In een veilige omgeving helpt hij patiënten soms heel snel van hun aandoeningen af. “Dat terwijl ze soms jaren met die vervelende klachten hebben rondgelopen.”

 

Een dermatoloog kent iedereen wel. Dat is een specialist die vooral gericht is op aandoeningen van de huid. Denk aan eczeem, huidkanker, rosacea en psoriasis. Een proctoloog is een stuk onbekender. Sebastiaan van der Bent, als dermatoloog-proctoloog verbonden aan onder andere DC Klinieken Lairesse, legt zijn vakgebied uit.

 

Proctologie is het onderdeel van de geneeskunde dat zich richt op anale klachten. Bekende aandoeningen zijn bijvoorbeeld aambeien, ongewenste skintags of marisken, fissuren, soa’s en eczeem. In het anale gebied kunnen ook verschillende huidaandoeningen voorkomen die lastiger te herkennen zijn. Proctologen doen daarbij diagnostiek en behandeling. Aambeien bijvoorbeeld zijn op verschillende manieren te behandelen, zoals met leefstijladviezen, rubberbandligatie en sclerotherapie.”

Ga niet zelf dokteren

Van der Bent merkt bij sommige mensen wat schaamte om met anale klachten een arts te bezoeken. “Dan gaan ze zelf dokteren en kopen ze een zalfje bij de drogist. Maar vaak helpt dat niet.” Volgens hem is er geen enkele reden om bang te zijn voor een stap naar een proctoloog. “Mensen moeten zich realiseren dat wij soms de hele dag niets anders doen dan mensen met anale en genitale klachten behandelen. Wij kijken dus nergens van op. Daarbij gaan wij zorgvuldig om met iemands privacy en maken we het onderzoek niet onnodig ongemakkelijk. Wij gebruiken soms een proctoscoop, een kijkinstrument, waar mensen tegenop kunnen zien. Maar lang niet altijd maken we gebruik van zo’n proctoscoop en als we het al doen, is het gevoel eerder oncomfortabel dan pijnlijk te noemen.”

 

“Vaak spreek ik mensen die al tien jaar rondlopen met hun anale klachten. Die kan ik soms binnen enkele weken van hun probleem afhelpen. Dan gaan ze heel blij weer naar huis.”

Korte wachttijd

Het mooie aan zijn werk vindt Van der Bent de waardering die hij van patiënt krijgt. “Vaak spreek ik mensen die al tien jaar rondlopen met hun anale klachten. Die kan ik soms binnen enkele weken van hun probleem afhelpen. Dan gaan ze heel blij weer naar huis.” Niet alleen kan Van der Bent mensen soms heel snel verder helpen, maar ook kan iemand met een verwijzing erg snel bij Van der Bent terecht. “De wachttijd voor een spreekuur proctologie is bij DC Klinieken Lairesse minder dan twee weken. Dan kan iemand dus al terecht. En dat is echt wel bijzonder, want in Nederland zijn er niet veel gespecialiseerde dermatologen.” Er is dus voor niemand meer een reden om te blijven rondlopen met hinderlijke anale klachten.

Terug naar boven