aA
088 0100 900
Pagina voorlezen

Hiv

Hiv in het kort

  • Hiv is een virus dat stap voor stap het afweersysteem afbreekt dat je lichaam heeft opgebouwd om je te beschermen tegen allerlei virussen en bacteriën.
  • Als die beschermlaag zo verzwakt is dat je lichaam zich bijna niet meer kan beschermen, dan wordt gesproken van aids.
  • Hiv is goed te behandelen, maar niet te genezen.

Wat is hiv?

Hiv ( Human Immuno deficiency Virus) is een menselijk virus dat de afweer afbreekt. Het behoort tot de groep van  retrovirussen. Het hiv virus dringt de CD4 cellen binnen, dit zijn witte bloedcellen die deel uit maken van je immuunsysteem en helpen om infecties te bestrijden. Via deze CD4 cellen kan het hiv virus zich heel snel vermeerderen en uiteindelijk de CD4 cel vernietigen. Daarmee vermindert je afweer en ben je steeds vatbaarder voor andere virussen en bacteriën. Wanneer je geen behandeling krijgt, kan het levensbedreigend zijn.

 

De verminderde weerstand kan leiden tot diverse symptomen en klachten. Soms krijgen mensen griepachtige verschijnselen kort nadat ze hiv hebben opgelopen. Deze kunnen variëren van koorts, opgezette lymfeklieren, keelpijn, huiduitslag, recent gewichtsverlies, misselijkheid, braken, diarree, gewrichtspijn. Je spreekt dan van een acute hiv-infectie.

 

Je kunt hiv ook ongemerkt oplopen en op een later moment klachten ontwikkelen. Dat kan na twee jaar zijn, maar ook na tien jaar, dat is niet te voorspellen en verschilt van persoon tot persoon. Je spreekt dan van een chronische infectie.

 

Hiv sneltest

Hoe kun je hiv oplopen?

Hiv is een virus dat overgedragen kan worden via slijmvliezen, sperma en bloed:

 

  • door onbeschermde seks (orale seks, anale seks, vaginale seks)
  • door het delen van injectienaalden,
  • door moeder-kind (zwangerschap, geboorte, borstvoeding)
  • door geïnfecteerd bloed (transfusie)

Behandeling

 

Wat en waarom

 

De behandeling van hiv is de afgelopen jaren in alle opzichten enorm verbeterd. De hiv-remmers hoeven nog maar een of twee keer per dag genomen te worden. Ook hebben ze minder bijwerkingen dan vroeger. Met de juiste hiv-behandeling streven behandelaars naar een zo snel mogelijke daling van de ‘viral load’: het aantal virusdeeltjes in het bloed. Het doel is dat de viral load zo laag is dat ze niet gemeten kan worden. Niet meetbaar betekent dat hiv niet meer ziek maakt, niet overdraagbaar is en dat het afweersysteem weer kans krijgt om sterker te worden.

 

Hiv behandelcentrum

 

Het HIV Behandelcentrum streeft naar een behandeling op maat. Er is er een ruime keuze uit medicijncombinaties. Om een behandeling op maat samen te stellen wordt gekeken naar de uitslagen van lichamelijke onderzoeken, de geschiedenis en ervaring met medicijnen en de psychologische en sociale aspecten van je leven. Op basis van deze informatie zal het team adviseren over de beste behandeling. Het besluit hierover wordt samen met jou genomen. Dankzij het partnership met het Amsterdam UMC kun je ook deelnemen aan academische studies die passen bij je behandeling.

Oud worden met hiv

 

Wat en waarom

 

Bij gezond ouder worden met hiv hoort ook omgaan met de extra risico’s die het virus met zich meebrengt. Uit onderzoek waar onze patiënten aan meewerken blijkt dat hiv ervoor kan zorgen dat de kans op bepaalde (ouderdoms-)aandoeningen groter is, zoals hart- en vaatziekten, kanker, nierziekten en hersenziekten.

Zelfmanagement en preventie zijn daarom erg belangrijk: wat kan iemand behalve het behandelen van de hiv nog meer doen om risico’s te beperken? Denk daarbij aan stoppen met roken, veel bewegen, weinig alcohol drinken en een gezond dieet.

 

HIV Behandelcentrum

 

We staan open voor alles wat je wilt bespreken over je eigen gezondheid. Waar mogelijk adviseren, motiveren en helpen we je bij het stellen van realistische doelen. Als het nodig is, verwijzen we je naar andere deskundigen in ons uitgebreide netwerk. We kunnen ook samenwerken met je huisarts of andere behandelaars, als dat voor jou goed is. Een van onze teamleden geeft vanuit de HIV vereniging een workshop over leven met hiv: “Positief Leven”. We kunnen je daarover informeren.

 

Meer informatie

Afspraak maken

 

Wilt u een afspraak maken of meer informatie over dit specialisme en de mogelijkheden?

 

Neem dan contact met op de afdeling infectieziekten:

 

Aanvullende informatie

Terug naar top arrow_upward notifications_none