• Hepatitis
  • Praktische informatie
  • Vergoeding

Hepatitis

Wat is hepatitis?

Leverontsteking of hepatitis is een verzamelnaam voor een aantal ontstekingsverschijnselen van de lever. Deze kan een aantal uiteenlopende oorzaken hebben zoals onder meer drugsgebruik, alcoholmisbruik, vergiftigingen, auto-immuun ziekten, problemen met de galwegen en door virus veroorzaakte hepatitis.

Symptomen van hepatitis

De klachten van hepatitis hangen af van welke vorm u heeft. Er zijn verschillende klachten mogelijk: koorts, een grieperig gevoel, buikpijn, misselijkheid, moeheid, vermindering van de eetlust, pijn in spieren en gewrichten, jeuk, diarree en/of donker gekleurde urine. Niet veel voorkomende klachten zijn geelzucht of zelfs coma.

Hepatitis B en hepatitis C

Er worden nog steeds nieuwe virussen ontdekt die een ontsteking van de lever kunnen geven. Hepatitis A (heeft geen langdurig chronisch beloop), hepatitis B en hepatitis C zijn de bekendste vormen. Bij DC Klinieken Lairesse worden patiënten behandeld met therapie voor hepatitis B en C (chronische en acute variant). 

Fibroscan

Met behulp van de fibroscan kan op een simpele en pijnloze manier onderzocht worden of er aanwijzingen zijn voor littekenvorming in uw lever. Dit littekenweefsel wordt ook wel fibrose genoemd. De vorming van fibrose in een lever maakt dat deze kleiner wordt (verschrompeld) en dat de lever uiteindelijk niet goed meer functioneert. Dit laatste heet levercirrose. Bij alle patiënten met een chronische leverziekte zoals in het geval van een hepatitis B en C, kan fibrose ontstaan. Als de mate van fibrose in uw lever bekend is, kan ons behandelteam beter bepalen welke behandeling het beste bij u past. 

Voorbereiding op het onderzoek

Er is geen speciale voorbereiding nodig.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt 15-30 minuten.

De uitslag

Krijgt u ongeveer 5 dagen na het onderzoek. De uitslag wordt ook naar uw verwijzend arts gestuurd.

Ons team

Het ervaren team bestaat uit:

 

Hepatitis

Wachttijden

We werken zonder wachtlijsten, dus vaak kan binnen een week een afspraak gerealiseerd worden.

Afspraak maken

Voor een hepatitis behandeling moet u altijd een afspraak maken. Voor het maken van een afspraak heeft u een verwijzing van uw (huis)arts nodig. U kunt ons direct bellen op 088 0100 944. Wij zijn telefonisch bereikbaar tussen 8.30 uur en 17.00 uur. Voor meer informatie over de behandelingen kunt u vragen naar de verpleegkundig specialist Wilma Brokking of kunt u een email sturen aan wbrokking@dcklinieken.nl.

Voor de afspraak

Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie. Wat moet u meenemen en bij de balie laten zien?:

Werkwijze polikliniek

Tijdens het eerste bezoek doet een van de verpleegkundig specialisten de intake. Zij bespreken klachten, vragen en andere punten  die van belang zijn. Meestal zult u dan al even kennismaken met een van de internisten. Er wordt een eerste plan gemaakt, bloedonderzoek en verder aanvullend onderzoek wordt afgesproken. Wanneer nodig worden medische gegevens van de huisarts of andere behandelaren opgevraagd. Een vervolgafspraak met de internist wordt gemaakt om uitslagen te bespreken en een behandelplan op te stellen.

Bij spoed tijdens kantoortijden

Bij spoed wordt u ook verzocht bovenstaande nummers te bellen waarbij u gevraagd wordt goed aan te geven dat u spoed heeft. Er wordt dan zo snel mogelijk contact met u opgenomen of u wordt direct doorverbonden.

Buiten kantoortijden, in weekenden en feestdagen

Voor spoed buiten kantoortijden  belt u met (020) 573 0310 en wordt u doorverbonden met de Stichting ATA. U wordt dan zo spoedig mogelijk terug gebeld door de dienstdoende internist.

Hepatitis

Wordt behandeling bij het Hepatitis Behandelcentrum van DC Klinieken vergoed?

Ja. In principe wordt deze zorg door uw zorgverzekeraar vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houdt u wel rekening met uw eigen risico. Als uw zorgverzekeraar niet de volledige factuur vergoedt is ons coulance beleid van toepassing; DC Klinieken neemt het verschil voor zijn rekening. Als u een akte van sessie tekent, sturen wij de factuur naar uw zorgverzekeraar. Ook hierbij dient u rekening te houden met uw eigen risico.

Meer informatie over vergoedingen bij DC Klinieken

Hebt u nog vragen over vergoedingen van zorg binnen DC Klinieken, kijk dan op de website onder vergoedingen. Of neem contact op met de financiële administratie via het telefoonnummer 088 0100 937 of mail naar debiteuren@dcklinieken.nl.