• Behandeling
 • Praktische informatie
 • Vergoeding

AIN en Anale Kanker

Wat is AIN?

Met anale intra-epitheliale neoplasie (afgekort AIN) wordt een verandering in het slijmvlies in en rond de anus bedoeld. Bij AIN is er sprake van onrustige cellen van het slijmvlies en dit wordt beschouwd als een voorstadium van anale kanker. AIN zit meestal aan de ‘binnenkant’ van de anus, maar kan ook aan de ‘buitenkant’ op de huid rond de anus voorkomen. AIN wordt doorgaans alleen gevonden als er bewust met een speciale techniek naar gezocht wordt zoals je later hier kunt lezen.

Oorzaak

AIN wordt veroorzaakt door het Humaan Papilloma Virus (HPV). Een HPV infectie geeft over het algemeen geen klachten. De overdracht van HPV gaat heel gemakkelijk en via lichamelijk (seksueel) contact, ook via vingers of handdoeken. Condooms beschermen wel, maar lang niet volledig. Bij 100% effectief condoomgebruik wordt de overdracht slechts voor een gedeelte voorkomen.

Bij wie?

AIN en anuskanker komen meer voor bij homoseksuele mannen en met name bij mannen/vrouwen met hiv. De kans op het spontaan verdwijnen van de voorstadia is waarschijnlijk kleiner bij mensen die Hiv-positief zijn.

Wat is een Hoge Resolutie Anoscopie (HRA)?

Dit is een techniek om voorstadia van anuskanker en anuskanker zelf in een vroeg stadium te ontdekken en te behandelen. Terwijl de patiënt zit in een speciale stoel, onderzoekt de arts/verpleegkundige met behulp van een speciale microscoop minutieus de huid van de anus. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een speciale kleurstof en van een proctoscoop, een hol buisje van  27 mm diameter waarmee tot ongeveer 6 cm diep in de anus gekeken kan worden. Als er afwijkende plekjes worden gezien worden er weefselstukjes (biopten) afgenomen om een diagnose te kunnen stellen. Afhankelijk van de plaats wordt daarbij verdovingsvloeistof gebruikt.

Behandeling van AIN

Als er afwijkingen vastgesteld worden volgt er behandeling op onze afdeling. Meestal moet de behandeling 5 maal herhaald worden. De behandeling die het beste werkt is elektrocoagulatie. Dat wil zeggen dat via hitte de aangedane plek wordt weggebrand. Na afloop van de totale behandeling blijft u onder controle. Lees hier de gedetailleerde patiënten informatie: HRA en AIN patiënten informatie.

Ons team

Het ervaren team bestaat uit:

 

AIN en Anale Kanker

Wachttijden

We werken zonder wachtlijsten, dus vaak kan binnen een week een afspraak gerealiseerd worden.

Afspraak maken

Voor AIN en anale kanker onderzoek moet u altijd een afspraak maken. Voor het maken van een afspraak heeft u een verwijzing van uw (huis)arts nodig. U kunt ons direct bellen op 088 0100 944 of mailen naar hivbehandelcentrum@dcklinieken.nl. Voor informatie over de hiv-behandeling kunt u vragen naar Wilma Brokking. Wij zijn telefonisch bereikbaar tussen 8.30 uur en 17.00 uur.

Voor de afspraak

Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie. Wat moet u meenemen en bij de balie laten zien?:

Bij spoed tijdens kantoortijden

Bij spoed wordt u ook verzocht bovenstaande nummers te bellen waarbij u gevraagd wordt goed aan te geven dat u spoed heeft. Er wordt dan zo snel mogelijk contact met u opgenomen of u wordt direct doorverbonden.

Buiten kantoortijden, in weekenden en feestdagen

Voor spoed buiten kantoortijden  belt u met (020) 573 0310 en wordt u doorverbonden met de Stichting ATA. U wordt dan zo spoedig mogelijk terug gebeld door de dienstdoende internist.

Ons team

Het ervaren team van het Hiv Behandelcentrum bestaat uit:

 • Marc van der Valk (internist-infectioloog);
 • Arne van Eeden (internist-infectioloog);
 • Hans-Erik Nobel (verpleegkundig consulent);
 • Wilma Brokking(verpleegkundig specialist);
 • Loek Elsenburg  (verpleegkundig consulent);
 • Lida Soares (praktijkassistente);
 • Simone Koopman (doktersassistent);
 • Mieke van de Akker (Dataverzamelaar Stichting Hiv Monitoring);
 • Yvonne Bakker (Dataverzamelaar Stichting Hiv Monitoring);
 • Katja de Jong (internist-infectioloog in opleiding);
 • Ieda Viana (laborante);
 • Christa Jonker (laborante).

 

AIN en Anale Kanker

Wordt behandeling van AIN/Anuskanker bij DC Klinieken vergoed?

Ja. In principe wordt deze zorg door uw zorgverzekeraar vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houdt u wel rekening met uw eigen risico. Als uw zorgverzekeraar niet de volledige factuur vergoedt is ons coulance beleid van toepassing; DC Klinieken neemt het verschil voor zijn rekening. Als u een akte van sessie tekent, sturen wij de factuur naar uw zorgverzekeraar. Ook hierbij dient u rekening te houden met uw eigen risico.

Meer informatie over vergoedingen bij DC Klinieken

Hebt u nog vragen over vergoedingen van zorg binnen DC Klinieken, kijk dan op de website onder vergoedingen. Of neem contact op met de financiële administratie via het telefoonnummer 088 0100 937 of mail naar debiteuren@dcklinieken.nl.