• Behandeling
  • Praktische informatie
  • Vergoeding

Laboratoriumonderzoek

LaboratoriumonderzoekWat is een laboratoriumonderzoek?

Laboratoriumonderzoek is het onderzoeken van urine of andere materialen door een laboratorium. Met deze onderzoeken kunnen de waarden in het lichaam worden onderzocht en kunnen artsen bepalen of u bijvoorbeeld een ziekte hebt.

Verwijzing van uw (huis)arts

In overleg met uw (huis)arts is er besloten om een laboratoriumonderzoek te ondergaan. Bij DC Klinieken kunt u meestal binnen een dag, soms zelfs op dezelfde dag, terecht voor laboratoriumonderzoek.

Binnenlopen zonder afspraak

Voor bloedafname en het afgeven van andere materialen (zoals urine), kunt u meestal op werkdagen tot vastgestelde tijden langskomen zonder afspraak. Kijk hier voor uitzonderingen en een overzicht van deze tijden. Bij sommige vestigingen kunt u na 12:00 uur niet meer terecht, omdat al het laboratoriummateriaal rond die tijd naar het onderzoekslaboratorium gebracht wordt. Materialen kunnen niet tot de volgende dag bewaard worden.

Aan de balie kunt u ook andere materialen zoals urine, sputum en ontlasting afgeven. Wij stellen het op prijs als u deze materialen hygiënisch verpakt. U kunt hiervoor tijdens onze openingstijden gratis een potje afhalen. Ook zijn deze potjes bij de apotheek te koop.

Het onderzoek

U wordt door de doktersassistent opgeroepen voor bloedafname. Om persoonsverwisseling uit te sluiten wordt opnieuw uw naam en geboortedatum gevraagd. Nadat een stuwband is omgedaan en de huid is gedesinfecteerd, worden er één of meer buisjes bloed afgenomen. De assistent kan u vragen hierbij een vuist te maken. Het prikken kan even pijnlijk zijn.

Na de bloedafname is het van belang nog een minuutje druk uit te oefenen op de prikplaats om nabloeding (blauwe plek) te voorkomen. Soms ontstaat er toch een blauwe plek. Dit is vervelend, maar deze blauwe plek zal na enkele dagen vanzelf verdwijnen. U hoeft zich hierover geen zorgen te maken.

Duur van het onderzoek

Het prikken duurt maximaal vijf minuten.

De uitslag

Afhankelijk van de aanvraag kan dit variëren van 1 dag tot 1 week. Alle laboratoriumbepalingen worden door een extern onderzoekslaboratorium uitgevoerd. De uitslag wordt rechtstreeks naar uw (huis)arts gestuurd. Hij of zij zal u verder informeren.

Laboratoriumonderzoek

Voor de afspraak

Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie. Wat moet u meenemen en bij de balie laten zien?:

  • het aanvraagformulier, dat u van uw huisarts meekrijgt
  • uw verzekeringspasje
  • uw identiteitsbewijs

S.v.p. uw aanvraagformulier goed controleren op juistheid van uw persoonsgegevens, voordat u deze afgeeft aan de balie.

Let op: Bij DC Klinieken Amsterdam, DC Klinieken Den Haag en DC Klinieken Voorschoten prikken wij geen kinderen tot  6 jaar. 


Openingstijden centra laboratoriumonderzoek

Hier treft u een overzicht van de openingstijden van de laboratoria.
Hebt u een verwijzing? U kunt dan gewoon zonder afspraak langskomen voor laboratoriumonderzoek van maandag tot en met vrijdag op deze tijden:

DC Klinieken Amsterdam8.30 uur tot 16.00 uur
DC Klinieken Den Haag8.30 uur tot 12.00 uur
DC Klinieken Maastricht8.00 uur tot 12.00 uur
DC Klinieken Rotterdam8.30 uur tot 12.00 uur
DC Klinieken Schiedam8.30 uur tot 16.00 uur
DC Klinieken Voorschoten8.30 uur tot 12.00 uur

Laboratoriumonderzoek

Wordt laboratoriumonderzoek bij DC Klinieken vergoed?

Ja. Laboratoriumonderzoek valt onder de basisverzekering en wordt volledig door uw zorgverzekeraar vergoed als u een verwijzing hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

Meer informatie over vergoedingen bij DC Klinieken

Hebt u nog vragen over vergoedingen van zorg binnen DC Klinieken, kijk dan op de website onder vergoedingen. Of neem contact op met de financiële administratie, tel. 088 0100 937 of mail naar debiteuren@dcklinieken.nl.