Neuroloog Mochel: “De uitdaging in mijn werk is het puzzelelement”

Publicatiedatum:

Germine Mochel is neuroloog bij DC Klinieken Schiedam. Bevlogen vertelt ze over haar werk. “Het allerbelangrijkste is het persoonlijke verhaal van de patiënt.”

Wat doet een neuroloog precies?
Germine Mochel: “Een neuroloog is de dokter van het zenuwstelsel. Bij het zenuwstelsel denken veel mensen in eerste instantie aan de hersenen. Maar het ruggenmerg en de perifere zenuwen in armen en benen horen er ook bij.”

Met welke klachten komen mensen bij u?
“Verschillende klachten, zoals nek en rugklachten met uitstraling, tintelingen in de arm of het been. Vaak zijn het mensen met (hevige) pijnklachten, die snel geholpen willen worden.”

Hoe gaat u vervolgens te werk?
“Het allerbelangrijkste is het persoonlijke verhaal van de patiënt. Niet alleen de klacht, maar ook de mens achter de klacht en de invloed daarvan op het dagelijks leven. Ik begin dus met veel praten: wat is de achtergrond van iemand?, wat is er al onderzocht? Vervolgens doe ik neurologisch onderzoek, waarbij ik met onder andere een wattenstokje, een reflexhamer en een lampje een aantal tests uitvoer. Afhankelijk van de uitkomsten laat ik aanvullend onderzoek verrichten, zoals een MRI-scan, of verwijs ik de patiënt door, bijvoorbeeld naar een fysiotherapeut of neurochirurg. Maar veel patiënten zijn al geholpen met mijn uitleg en advies.”

Wat is eigenlijk het verschil tussen een neuroloog en neurochirurg?
“Heel simpel: een neurochirurg opereert en ik onderzoek, stel een diagnose en geef advies of schrijf zo nodig medicatie voor. Wij doen het voortraject, en mocht een operatie nodig zijn, dan neemt de neurochirurg het van ons over.”

Wat vindt u het mooiste aan uw werk?
“Het ingewikkelde samenspel tussen lichaam en geest fascineert me. Maar zeker ook het directe contact met mensen spreekt me erg aan. Net als het puzzelelement. In een uitgebreid gesprek met iemand probeer je erachter te komen wat diegene mankeert. Je vraagt bijvoorbeeld door naar iemands werk en sociale omstandigheden. Het is bijzonder als zo’n puzzel uiteindelijk positief resultaat heeft. Zo had ik onlangs een patiënt met hevige uitstralende pijn in het been, die het gevolg bleek van een grote hernia met druk op de zenuw naar het been. Hij was al bijna geopereerd elders. Omdat de klachten pas kort bestonden adviseerde ik hem af te wachten en zich te laten behandelen via de pijnpoli. Een paar weken later, na behandeling door de collega’s van de pijnpoli, was de patiënt van zijn klachten af en is hem een operatie bespaard gebleven.”

Wat heeft DC Klinieken te bieden aan patiënten met neurologische aandoeningen?
“Om te beginnen korte wachtlijsten en een korte lijn met de pijnpoli. Zo kan iemand snel worden geholpen. Verder valt de patiëntvriendelijke sfeer op, denk aan een open ontvangstruimte, goede voorlichting et cetera. En minstens zo belangrijk: wij plannen veel tijd in voor de patiënt, willen in alle rust een goed gesprek met hem of haar kunnen voeren.”