aA
088 0100 900
Pagina voorlezen

Pneumokokken vaccinatie

Pneumokokken vaccinatie voor mensen met hiv

 

Wat zijn pneumokokken?

 

Pneumokokken zijn bacteriën die van nature voorkomen in de luchtwegen van gezonde kinderen en volwassenen. Soms veroorzaken deze bacteriën ziekte: met name longontsteking (ook wel pneumonie). Ook bloedvergiftiging (sepsis) of hersenvliesontsteking worden door deze bacterie veroorzaakt.

Mensen met een afweerstoornis, zoals HIV, hebben een verhoogd risico om ziek te worden door de pneumokokken bacterie, zelfs als er al een hiv behandeling gestart is. Daarom worden mensen met HIV in andere landen, zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, al langer tegen deze bacteriën gevaccineerd. Sinds 2018 wordt dit beleid ook in Nederland toegepast.

Andere groepen mensen in Nederland die het pneumokokkenvaccin ontvangen zijn: pasgeborenen (in het rijksvaccinatieprogramma), ouderen >60 jaar, mensen die afweerremmende medicijnen gebruiken, mensen die die geen milt hebben.

 

Wat houdt vaccineren in?

 

Effectieve bescherming wordt opgebouwd door vaccinatie met twee verschillende vaccins. Deze vaccins worden toegediend in de bovenarm. Eerst wordt het vaccin genaamd Prevenar-13® toegediend. Dit vaccin beschermt tegen de 13 belangrijkste soorten pneumokokken bacterie. Ongeveer 2 maanden later wordt een tweede vaccin toegediend, Pneumovax23®. Bijwerkingen zijn vergelijkbaar met de bijwerkingen van andere vaccinaties, zoals zwelling op de injectieplaats, huiduitslag, spierpijn, temperatuurverhoging, verminderde eetlust. Meestal zijn deze bijwerkingen van korte duur. Ernstigere bijwerkingen komen zeer zelden voor. De Pneumovax23 moet elke 5 jaar herhaald worden.

 

Andere bacteriën

 

De vaccins beschermen samen tegen 23 soorten van de pneumokokkenbacterie. Omdat er ook nog andere soorten pneumokokken bacteriën bestaan, die niet in de vaccins zitten, is het nog steeds mogelijk na vaccinatie toch een infectie te krijgen. Wel wordt de kans op zo’n infectie minder groot door u te laten vaccineren.

 

Vergoeding

 

De 1e vaccinatie zit niet in het basispakket en kost rond de 90 euro. De ervaring is dat declareren bij de zorgverzekeraar in een aantal gevallen wordt gehonoreerd.

De 2e vaccinatie gaat via de verzekering.

 

 

Voor vragen en meer informatie kunt u uw arts of verpleegkundige benaderen

Terug naar top arrow_upward
close