Vaccinaties is onderdeel van het specialisme hiv-zorg

Vaccinaties hepatitis A en B

Hepatitis

Hepatitis is een ontsteking van de lever. Naast medicijnen, drugs en alcohol kan hepatitis ook door een virus worden veroorzaakt. Hepatitis A, B en C zijn de bekendste vormen, maar er worden nog steeds nieuwe virussen ontdekt die een ontsteking van de lever kunnen veroorzaken.


Wat houdt vaccineren in?

Vaccineren is het injecteren van een vaccin tegen virussen of bacteriën. Na een injectie maakt uw lichaam antistoffen aan. Als u na vaccinatie dus in aanraking komt met hepatitis, kan uw lichaam zich verweren. Bij DC Klinieken bieden we vaccins aan tegen hepatitis A en B. Tegen hepatitis C is nog geen vaccin beschikbaar.

De hepatitis A vaccinatie is voor eigen rekening. De vaccinatie wordt gegeven in maand nul en maand zes. Bij sommige verzekeraars is het mogelijk deze kosten te declareren.

De hepatitis B vaccinatie is gratis (volgens de richtlijnen van het RIVM). De vaccinatie wordt gegeven op maand nul-, één en zes, dus er zijn drie injecties nodig om volledige antistoffen op te bouwen. Na vaccinatie wordt gecontroleerd of het lichaam antistoffen heeft aangemaakt en of u beschermd bent tegen hepatitis B.


Vaccinatie pneumokokken

Pneumokokken

Pneumokokken zijn bacteriën die van nature voorkomen in de luchtwegen van gezonde kinderen en volwassenen. Soms veroorzaken deze bacteriën ziekte, zoals een longontsteking, bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking. Mensen met een afweerstoornis, zoals hiv, hebben een verhoogd risico om ziek te worden door de pneumokokkenbacterie, zelfs als er al een hiv-behandeling gestart is.


Wat houdt vaccineren in?

Effectieve bescherming tegen pneumokokken bouwt u op door vaccinatie met twee verschillende vaccins. De tweede dosis wordt gegeven na minimaal twee maanden. Samen beschermen deze vaccins tegen 23 soorten van de pneumokokkenbacterie. Het is nog steeds mogelijk na vaccinatie toch een infectie te krijgen. Wel wordt de kans op zo’n infectie minder groot. De tweede vaccinatie moet elke vijf jaar herhaald worden.


De eerste vaccinatie tegen pneumokokken wordt niet altijd vergoed door uw zorgverzekering. Met een aanbevelingsbrief van de arts, lukt dit vaak wel. De tweede vaccinatie wordt wel vergoed. Bijwerkingen van de vaccinaties kunnen zijn: een zwelling op de injectieplaats, huiduitslag, spierpijn, temperatuurverhoging en verminderde eetlust. Meestal zijn deze bijwerkingen van korte duur. Ernstigere bijwerkingen komen zeer zelden voor.


Vaccinatie gordelroos

Gordelroos

Gordelroos wordt veroorzaakt door het varicellazostervirus (VZV). Bij een verminderde immuniteit kan het virus worden gereactiveerd en gordelroos veroorzaken. Gordelroos begint met jeuk, tintelingen of een hevige brandende of stekende pijn. Afhankelijk van de plaats, kan gordelroos ernstige complicaties geven. Bijvoorbeeld bij het oog met risico op beschadiging en verlies van het gezichtsvermogen. Nadat de huiduitslag is verdwenen, kunnen complicaties optreden zoals aanhoudende pijn. 


Wat houdt vaccineren in?

Er is per september 2021 een vaccinatie beschikbaar tegen gordelroos. Deze wordt vergoed voor bepaalde groepen mensen, waaronder hiv-patiënten. De vaccinatie bestaat uit twee doses. De tweede dosis wordt twee tot zes maanden na de eerste vaccinatie gegeven. Bijwerkingen van de vaccinatie kunnen zijn: een zwelling op de injectieplaats, huiduitslag, spierpijn, temperatuurverhoging en verminderde eetlust. Meestal verdwijnen deze bijwerkingen vanzelf na twee tot drie dagen.