Blog19 oktober 2022

Wat is een hoofdpijncentrum van DC Klinieken precies?

Een belangrijk onderdeel van de integrale pijnzorg van DC Klinieken is de hoofdpijnzorg. Onder meer onze neurologen helpen patiënten met migraine en andere vormen van hoofdpijn. De verschillende hoofdpijncentra van DC Klinieken zijn erkend door de VNHC. Neuroloog Geert Sulter vertelt over de voordelen van zo’n hoofdpijncentrum. “Vaak kan iemands behandeling al op de dag van de diagnose starten.”

 

Alkmaar, Almere, Amsterdam (Lairesse), Breda, Dokkum, Groningen, Schiedam en Voorschoten. In al die plaatsen dwars door Nederland heeft DC Klinieken een door de VNHC (Vereniging van Nederlandse Hoofdpijncentra) erkend hoofdpijncentrum. “Dat wil zeggen dat in die vestigingen neurologen werken die hoofdpijn als speciaal aandachtsgebied hebben”, zegt Geert Sulter, neuroloog bij DC Klinieken. “Patiënten die zo’n erkend hoofdpijncentrum bezoeken, mogen erop rekenen dat verschillende specialisten veel tijd en aandacht aan hen besteden.”

Multidisciplinaire hoofdpijnzorg

Met ‘verschillende specialisten’ doelt Sulter op de multidisciplinaire aanpak van DC Klinieken. Zo’n aanpak is ook een van de kwalitatieve voorwaarden van de VNHC om als hoofdpijncentrum erkend te worden. “Concreet houdt het bij de hoofdpijnzorg van DC Klinieken in dat niet alleen de neuroloog betrokken is, maar ook de hoofdpijnverpleegkundigen, en indien nodig de anesthesioloog-pijnspecialist, fysiotherapeut en de psycholoog. Al die verschillende disciplines kunnen helpen bij de behandeling van een en dezelfde patiënt.”

 

Voordelen voor iedere patiënt

Het allerbelangrijkste: wat is hiervan het voordeel voor een patiënt? Wat voor baat heeft zij of hij bij zo’n hoofdpijncentrum waar multidisciplinaire pijnzorg wordt verleend? “Om een voorbeeld te geven, neurologen kunnen de oorzaak van iemands hoofdpijn vaak goed opsporen. Pijnspecialisten hebben meestal weer meer middelen om die pijn vervolgens ook te behandelen. En ook de hoofdpijnverpleegkundige heeft tijd en aandacht voor de patiënt, met name voor het geven van educatie en verdere begeleiding. Een dergelijke nauwe samenwerking is dus voordelig voor een patiënt. Daar komt nog eens bij dat we onze pijnzorg onder één dak aanbieden. Vaak kan iemands behandeling daardoor al op de dag van de diagnose starten.”

Terug naar boven