aA
Pagina voorlezen
Blog16 september 2020

Obstipatie – wat kunt u zelf doen?

Hoe vaak iemand ontlasting heeft kan per persoon verschillen. Zo gaat de een drie keer per week en de ander drie keer per dág. Sommige mensen hebben van zichzelf minder actieve darmen, in dat geval hoeven zij zich meestal geen zorgen te maken als er geen bijkomende klachten zijn. Internist Hakima Lahri, werkzaam bij DC Klinieken Breda, geeft meer uitleg over dit onderwerp.

 

Wat is obstipatie?

Er is sprake van obstipatie als de ontlasting moeizaam gaat of als de frequentie minder is dan gebruikelijk. In Nederland heeft 10 tot 30% van de bevolking wel eens last van obstipatie. Naar schatting 3% heeft chronische klachten, wat kan oplopen tot 24% onder ouderen.

 

Wat is de oorzaak van obstipatie?

 

De oorzaak is vaak te vinden in de leefstijl, zoals inname van (te) weinig vezels, vocht en weinig beweging. Het aantal geadviseerde vezels is 30-40 gram per dag.

 

Daarnaast is het belangrijk om aandrang van ontlasting niet te negeren en op tijd naar het toilet te gaan. Als poep langer in de endeldarm blijft hangen droogt de ontlasting en wordt het hard. Op de langere termijn kan het bewust negeren van de aandrang-prikkel leiden tot kwijtraken van deze prikkel.

5 tips om meer vezels te eten

 

  1. Vervang wit brood, witte pasta en rijst door de volkoren variant
  2. Eet minimaal 250 gram groente per dag
  3. Eet 200 gram fruit per dag
  4. Kies vaker voor peulvruchten (bruine bonen, kidneybonen, linzen, kikkererwten, etc.)
  5. Eet elke dag een handje noten

 

Ook belangrijk: drink voldoende. Vezels binden vocht en houden zo de ontlasting soepel.

Bron

Overige oorzaken

 

  • Obstipatie kan ook een bijwerking zijn van sommige medicijnen, zoals morfine en ijzertabletten. Het kan dus lonen om de medicijnlijst door te nemen.
  • Stress en spanning kunnen een effect hebben op de stoelgang.
  • Verkeerd gebruik van de bekkenbodemspieren en het prikkelbare-darmsyndroom.
  • Ten slotte heeft 10 tot 15% van de mensen met obstipatie een zogenaamde ‘slow transit obstipatie’. Dit houdt in dat de darmen door een stoornis trager bewegen.

Alarmsymptomen

 

Raadpleeg uw huisarts als u last heeft van de volgende symptomen:

  • gewichtsverlies;
  • loze aandrang;
  • bloedverlies bij de ontlasting;
  • verandering van het patroon van de stoelgang.

 

Kortom, het is in geval van obstipatie goed om naar uw leefstijl en medicijnlijst te kijken. Bij alarmsymptomen of bij twijfel is het altijd verstandig om de huisarts te raadplegen.

Terug naar boven