aA
sluiten
Hoe vaak iemand ontlasting heeft kan per persoon verschillen. Zo gaat de een drie keer per week en de ander drie keer per dág. Sommige mensen hebben van zichzelf minder actieve darmen, in dat geval hoeven zij zich meestal geen zorgen te maken als er geen bijkomende klachten zijn. Internist Hakima Lahri, werkzaam bij DC Klinieken Breda, geeft meer uitleg over dit onderwerp.
Er is sprake van obstipatie als de ontlasting moeizaam gaat of als de frequentie minder is dan gebruikelijk. In Nederland heeft 10 tot 30% van de bevolking wel eens last van obstipatie. Naar schatting 3% heeft chronische klachten, wat kan oplopen tot 24% onder ouderen.
De oorzaak is vaak te vinden in de leefstijl, zoals inname van (te) weinig vezels, vocht en weinig beweging. Het aantal geadviseerde vezels is 30-40 gram per dag.
Daarnaast is het belangrijk om aandrang van ontlasting niet te negeren en op tijd naar het toilet te gaan. Als poep langer in de endeldarm blijft hangen droogt de ontlasting en wordt het hard. Op de langere termijn kan het bewust negeren van de aandrang-prikkel leiden tot kwijtraken van deze prikkel.
5 tips om meer vezels te eten
Ook belangrijk: drink voldoende. Vezels binden vocht en houden zo de ontlasting soepel. |
Raadpleeg uw huisarts als u last heeft van de volgende symptomen:
Kortom, het is in geval van obstipatie goed om naar uw leefstijl en medicijnlijst te kijken. Bij alarmsymptomen of bij twijfel is het altijd verstandig om de huisarts te raadplegen.
Eind december kwam het bericht dat alle planbare zorg wordt uitgesteld. Dit geldt niet voor DC Klinieken. U kunt nog steeds bij ons terecht voor reguliere zorg. Wanneer u een afspraak heeft staan, gaat deze – zonder tegenbericht – door. U hoeft hiervoor geen contact met ons op te nemen.
Indien u gevaccineerd bent voor COVID-19 is het belangrijk dat er tussen de vaccinatie en een behandeling of onderzoek bij DC Klinieken een tussenliggende periode van minimaal 48 uur wordt aangehouden. Het is belangrijk dat u dit vermeldt bij het maken van een afspraak, zodat de medewerker van DC Klinieken daar rekening mee kan houden.
De avondklok heeft geen invloed op onze avondprogramma’s. Heeft u een afspraak bij ons en bent u hierdoor later dan 21:00 uur thuis? Zorg dan dat u een bewijs van uw afspraakbevestiging (digitaal of fysiek) en een ingevulde eigen verklaring avondklok bij u draagt.
Om ervoor te zorgen dat u onze vestigingen veilig kunt blijven bezoeken, hebben we enkele aanvullende maatregelen genomen. De belangrijkste is dat het dragen van een mondneusmasker in al onze centra verplicht is. Wij verzoeken u vriendelijk deze voor het betreden van het centrum op te zetten. Heeft u geen mondneusmasker? U kunt in elke vestiging een gratis exemplaar krijgen. Blijf gezond en wellicht tot snel!