aA
088 0100 900
Pagina voorlezen
Nieuws27 januari 2021

Nieuw bij DC Klinieken Rotterdam: spreekuur allergologie

Mensen met klachten van hooikoorts en andere vormen van allergie kunnen vanaf 5 februari terecht bij DC Klinieken Rotterdam. Dan opent allergoloog Ingrid Terreehorst een spreekuur voor allergiepatiënten. Doel is om de zorg niet alleen zo veel mogelijk op maat te leveren, maar ook om deze dichtbij de patiënt te brengen.

 

Veel patiënten met allergische klachten komen nooit bij de specialist, maar behandelen deze zelf met medicatie van de drogist of de huisarts. Toch zijn de klachten dan lang niet altijd goed onder controle. Terwijl er vaak nog genoeg mogelijkheden zijn, constateert Ingrid Terreehorst, al werkzaam op bij DC Klinieken Den Haag en daarnaast in het AUMC te Amsterdam. Dat is jammer want met een stevige hooikoorts presteer je in de lente en zomer vaak niet op je best. Ook bij galbulten, voedselallergie en reacties op insectengif kan een bezoek aan de allergoloog vaak veel winst opleveren.

Digitale zorg
“In de laatste maanden heeft zorg op afstand via beeldbellen een grote vlucht genomen”, zegt Terreehorst. “Ik ben daar een groot fan van omdat het betekent dat je als patiënt niet per se naar de dokter hoeft, maar eerst een goed gesprek kan hebben waarin je goede uitleg krijgt over je klachten en de diverse mogelijkheden, gewoon thuis aan de eettafel of even tussendoor op kantoor. Een doktersbezoek breekt dan niet meer zo in op je dag. Je komt dan alleen naar de kliniek voor specifieke allergietesten.”

 

“Een ander voordeel van digitale zorg is dat ik ook van huis uit kan werken. Dat biedt mogelijkheden voor consulten in de avonduren in de nabije toekomst.”

    Eczeemspreekuur
    Ook op deze locatie is het streven te komen tot een eczeemspreekuur waar patiënten zowel door de dermatoloog als de allergoloog worden gezien. “Dat is niet alleen prettig voor de patiënt omdat die dan maar een keer hoeft te komen, de beide artsen kunnen gelijk samen het beleid bespreken en op elkaar afstemmen. Je krijgt dus in een keer het hele pakket,” zegt Terreehorst.

    Geneesmiddelenallergie
    Een laatste allergieprobleem waar zeker recent veel aandacht voor is met de coronavaccins, zijn geneesmiddelreacties. Vaak zijn mensen (en artsen) overtuigd van een allergie en de noodzaak van een levenslang verbod terwijl dit vaak bij antibiotica helemaal niet nodig is. Ook hier kan een allergoloog helderheid scheppen waardoor patiënten weer de ‘gewone’ antibiotica kunnen gebruiken in plaats van zwaardere middelen met meer bijwerkingen en een hogere kans op het krijgen van multiresistente bacteriën.

De allergiepoli gaat starten met 2 vrijdagen per maand en een telefonisch controlespreekuur op woensdag.

Dit kan op termijn worden uitgebreid naar meer dagen.

Meer over allergologie

Terug naar top arrow_upward
close