aA
088 0100 900
Pagina voorlezen
Blog12 april 2021

Laat je huid niet lijden onder corona

Wat heeft corona te maken met huidziekten? Misschien toch meer dan je denkt. Sommige huidziekten ontstaan door de coronamaatregelen, andere blijven helaas juist onopgemerkt door corona. Niek Bennen, dermatoloog van DC Klinieken, vertelt je er alles over.

 

Lichte ongemakken. Meer dan dat wil dermatoloog Niek Bennen ‘maskne’ en handeczeem niet noemen. Dat zijn de huidaandoeningen die rechtstreeks verband houden met de nu geldende coronamaatregelen. “Maskne is een acne die ontstaat door gebruik van mondmaskers. Onder een vaker gebruikt mondmasker kunnen poriën verstopt raken, door ophoping van talg en dode huidschilfers, waardoor acne kan ontstaan. De oplossing is eenvoudig: was je mondmasker regelmatig op hoge temperatuur of gebruik wegwerpmaskers.” Handeczeem kan ontstaan door veelvuldig handen wassen. “De huid kan daardoor uitdrogen. Maar ook hier is gemakkelijk iets aan te doen, namelijk je huid regelmatig verzorgen met een vette handcrème.”

Melanomen minder vaak gediagnosticeerd in coronatijd

Veel zorgelijker dan deze ongemakken is het feit dat tegenwoordig veel minder kwaadaardige moedervlekken (melanomen) worden gediagnosticeerd dan normaal. In 2020 waren dat er tot wel 25 procent minder. “Ik herken het ook uit mijn eigen praktijk,” zegt Bennen, “daar heb ik vorig jaar beduidend minder melanomen gezien. Door corona stellen mensen hun bezoek aan een arts liever uit, waardoor een melanoom minder vaak kan worden vastgesteld. Deze uitstel van zorg is erg riskant. Zeker bij huidkanker is een vroege diagnose zeer belangrijk. Hoe langer iemand rondloopt met een onbehandeld melanoom, hoe groter de kans op doorgroei naar de lymfeklieren. Mijn oproep is dan ook om in deze coronatijd niet te blijven rondlopen met veranderende moedervlekken, maar een bezoek te brengen aan je huisarts.”

 

Stel huisartsbezoek niet uit

Wat zijn signalen die kunnen wijzen op een melanoom? Bennen wijst op de ABCDE-regel, waarbij de A staat voor Asymmetrie, de B voor Begrenzing, de C voor Color, de D voor Diameter en de E voor Evolutie. “Trek direct aan de bel als je een moedervlek hebt met een asymmetrische vorm, met grillige randen, met veranderende of verschillende kleuren – vooral donkerbruin en zwart zijn verdacht – met een diameter van minstens 6 millimeter en met een veranderend karakter. In dat laatste geval gaat het om een moedervlek die ineens gaat bloeden of jeuken.” Stel in zulke gevallen je bezoek aan de huisarts dus nooit uit. Hij of zij kan je bijvoorbeeld naar DC Klinieken doorverwijzen, waar dermatologen je helpen in een patiëntvriendelijke omgeving. Voor wie zich daarover zorgen zou maken: bij DC Klinieken worden geen coronapatiënten behandeld en uiteraard gelden ook alle RIVM-maatregelen. Bennen besluit: “En twijfel je over een vlek, omdat die misschien niet helemaal voldoet aan die ABCDE-regel? Ga ook dan naar je huisarts.”

 


Terug naar top arrow_upward
close