aA
Pagina voorlezen
Contact & FAQ
Blog15 december 2020

Hidradenitis suppurativa: een chronische, maar behandelbare huidziekte

Hidradenitis suppurativa (HS), ook wel acne inversa of acne ectopica genoemd, is een chronische huidziekte waarbij mensen regelmatig ontstekingen krijgen. De ontstekingen komen vooral voor in de liezen, oksels en genitale regio. Ongeveer 1-4% van de bevolking heeft HS. Door de schaamte, pijn, functionele beperkingen en onvoorspelbaarheid heeft hidradenitis suppurativa een grote impact op het leven van patiënten. Helaas is de ziekte niet te genezen, maar er zijn wel veel behandelingen mogelijk. Janine Dickinson-Blok, dermatoloog bij DC Klinieken Groningen, vertelt hierover.

Wat is hidradenitis suppurativa?

Hidradenitis suppurativa begint door verstopping van de haarzakjes in de huid, waardoor deze zich langzaam vullen met talg, huidcellen en bacteriën. Aan de buitenkant is dit zichtbaar als een rode, pijnlijke bult of een abces. Deze bult kan uiteindelijk openbarsten door de opgebouwde druk waardoor pus uit de huid komt. De pus kan ook onder de huid terecht komen. Het lichaam bouwt hier als reactie tunnels (fistels) omheen. Deze fistels maken verbindingen tussen abcessen en ontstekingen. Ook hebben de fistels een open verbinding met het huidoppervlak waardoor bacteriën makkelijk onder de huid kunnen komen en weer voor verdere ontstekingen kan zorgen.

 

Het ziektebeeld is bij elke patiënt anders. Sommige mensen hebben slechts af en toe een milde ontsteking en worden niet belemmerd in hun dagelijks leven. Er zijn echter ook mensen die continu last van ontstekingen hebben en door de pijn niet naar hun werk kunnen.

 

Schaamte

Janine Dickinson-Blok is dermatoloog bij DC Klinieken Groningen. Zij is gepromoveerd op hidradenitis suppurativa en heeft veel ervaring met de ziekte. “De meeste patiënten die bij mij komen hebben al jarenlang klachten, maar zijn vaak onvoldoende behandeld of hebben zelfs helemaal geen behandeling gehad.” Janine vertelt dat dit verschillende redenen heeft: “Er zijn patiënten die uit schaamte niet naar de dokter gaan of omdat ze denken dat er toch niets aan te doen is. Ook zijn niet alle dokters bekend met het ziektebeeld.

Behandeling van HS

“Ook al is HS een chronische aandoening, er zijn wel veel goede behandelmogelijkheden om de ziekte onder controle te krijgen”, vertelt Janine. “Afhankelijk van het type HS kan het aantal en de ernst van de ontstekingen verbeteren met medicijnen en/of operaties.” De dermatoloog kijkt samen met de patiënt welke behandeling of combinatie van behandelingen het meest geschikt is.

 

Janine is blij dat hidradenitis suppurativa meer bekendheid krijgt en merkt dat de stap om naar de dokter te gaan steeds vaker wordt genomen. Als HS niet behandeld wordt dan kan de ziekte in de loop der tijd verergeren en grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van leven. Op tijd naar de huisarts gaan is dus belangrijk.

 

Dermatologie bij DC Klinieken

Voor de behandeling van hidradenitis suppurativa kunt u terecht bij DC Klinieken Den Haag, Groningen, Lairesse (Amsterdam) of Voorschoten. U heeft wel eerst een verwijzing van uw huisarts nodig. Daarna kunt u een afspraak maken.

Terug naar boven