aA
Pagina voorlezen
Blog4 juli 2022

“We laten het niet gebeuren dat patiënten ondraaglijke pijn lijden”

Leven met chronische migraine is zwaar. Het beïnvloedt je humeur, je functioneren en je levenslust. Als je veelvuldig met deze pijn te maken krijgt, dan heb je waarschijnlijk al van alles geprobeerd om het te verhelpen. Helaas vaak zonder resultaat.

 

DC Klinieken Lairesse werkt in de behandeling van pijn met een zeer krachtige samenwerking tussen anesthesioloog-pijnspecialisten, neurologen en psychologen. Zo beschikt onze vestiging over zeer effectieve toepassingen tegen migraine. Wij bieden verschillende behandelingen aan en we werken als een van de weinige klinieken met botox-injecties als middel tegen migraine.

Als anesthesioloog-pijnspecialist bij DC Klinieken Lairesse weet Jan Vranken hier alles van. Na jarenlange ervaring in de pijnbestrijding, werkt hij sinds 2015 met veel passie in onze vestiging. Jan: “Wij behandelen chronische én acute pijnen. Ik ben altijd erg benieuwd naar het verhaal van mijn patiënt en luister daar met mijn volle concentratie naar. Aandacht voor mensen met chronische pijn is immers de belangrijkste eerste stap in de behandeling ervan. Vervolgens is het mooi om te bepalen welke toepassingen we kunnen inzetten. Ik vind het geweldig dat dit werk zoveel voldoening geeft: patiënten zijn ons dankbaar dat we hun pijn acceptabel weten te krijgen.”

 

Drieledige werkwijze in het behandelen van chronische pijn

De aanpak bij DC Klinieken Lairesse verloopt volgens het integraal pijnconcept. “We werken drieledig,” vertelt Jan. “De neuroloog, psycholoog en de pijnspecialist zijn hierin complementair aan elkaar, waardoor we op korte interactie zeer effectief met elkaar samenwerken. Waar de neuroloog zich voornamelijk richt op het stellen van de diagnose en de psycholoog op het psychisch-sociale gedeelte van de behandeling, houd ik me als anesthesioloog-pijnspecialist bezig met het opstellen van het behandelplan. Ik kijk daarbij naar welke stappen we moeten doorlopen om de pijn van de patiënt tot een draaglijk niveau te reduceren. “

“”Ik ben altijd erg benieuwd naar het verhaal van mijn patiënt en luister daar met mijn volle concentratie naar.””

Botox-injecties in de behandeling van migraine

“Het unieke van DC Klinieken Lairesse is dat we een van de weinige klinieken zijn die botox inzet in de behandeling tegen migraine,” gaat Jan verder. “We passen dit uitsluitend toe wanneer blijkt dat alle andere behandelingen niet helpen. De botox wordt op verschillende plaatsen in het hoofd, de nek en de schouders geïnjecteerd. Hierdoor ‘verdoven’ we bepaalde zenuwbanen. De patiënt komt vervolgens iedere drie maanden terug voor nieuwe injecties. We merken dat deze behandeling ontzettend effectief is. Daarnaast werken we op intraveneuze (met injecties) basis met S-Ketamine en gebruiken we ook bepaalde andere injecties om zenuwpijnen succesvol te behandelen.”

 

Korte lijnen en patiënt-gedreven

Waarom zou je met pijn naar DC Klinieken gaan? “De lijnen tussen collega’s zijn bij ons vele malen korter dan in ziekenhuizen,” legt Jan uit. “De neuroloog bevindt zich bijvoorbeeld op slechts één verdieping onder mij, waardoor we altijd snel naar elkaar toe kunnen lopen als er een spoedgeval is. In ziekenhuizen kan zoiets weken duren. Doordat ik met weinig administratieve ballast te maken heb en veel controle heb over mijn eigen werk, kan ik mijn patiënten zeer snel helpen. Deze daadkrachtige werkwijze is essentieel in ons vakgebied: vaak lijden patiënten aan langdurige en onhoudbare pijn als ze bij ons binnenlopen. Dat laten wij natuurlijk niet gebeuren. We zijn patiënt-gedreven in plaats van systeem-gedreven. De patiënt krijgt alle aandacht van altijd dezelfde arts. Zo eenvoudig kan het zijn!”

Terug naar boven