Pagina voorlezen

AIN in het kort

  • AIN (Anale Intraepitheliale Neoplasie) is een verandering in het slijmvlies in en rond de anus.
  • AIN kan zich ontwikkelen tot anuskanker, daarom wordt deze aandoening behandeld als voorstadium anuskanker.

Wat is AIN?

Met AIN (Anale Intraepitheliale Neoplasie) wordt een verandering bedoeld in het slijmvlies in en rond de anus. Bij AIN is er sprake van onrustige cellen van het slijmvlies.

 

Deze onrustige cellen kunnen mogelijk uitgroeien tot anuskanker en om deze reden wordt AIN benaderd als een voorstadium van anuskanker.  Dit betekent dus niet dat je anuskanker hebt, maar wel dat er een kleine kans is dat je dit krijgt.

Hoe kun je AIN oplopen?

AIN wordt veroorzaakt door het Humaan Papilloma Virus (HPV). Dit is ook het virus dat bij vrouwen baarmoederhalskanker veroorzaakt. Bij het merendeel van de mensen die seksueel actief (zijn geweest) , is het HPV aanwezig of aanwezig geweest.  Het is makkelijk overdraagbaar via lichamelijk (seksueel) contact, ook via vingers of handdoeken.

Bij mannen die seks hebben met mannen komt AIN en anuskanker vaker voor dan bij heteroseksuele mannen.

Anuskanker ontwikkelt zich meestal in de loop van een aantal jaren. Als er geen sprake is van kanker maar er wel afwijkingen zijn gevonden, spreekt men van een voorstadium. . De onrustige cellen worden beschouwd als voorlopers die in kanker kunnen ontaarden, maar dit in de meeste gevallen waarschijnlijk niet doen.

 

Onderzoek

 

Bij het Hiv Behandelcentrum kan de AIN-diagnose gesteld én de behandeling uitgevoerd worden. De diagnose wordt gesteld door middel van een Hoge Resolutie Anoscopie (HRA). Dit is een sterke microscoop die het mogelijk maakt om afwijkende cellen  op microniveau op te sporen. Daardoor kunnen voorstadia van anuskanker en anuskanker zelf in een vroeg stadium ontdekt worden. Als er afwijkende plekjes te zien zijn, wordt een weefselstukje afgenomen om een diagnose te kunnen stellen. Als het inderdaad afwijkende cellen zijn volgt er een behandeling. Na afloop van de behandeling blijf je onder controle bij je vaste internist of verpleegkundige.

Behandeling

 

AIN binnenkant anus (intra-anaal)

 

Er zijn verschillende behandelingen voor AIN intra-anaal zoals behandelen met elektrocoagulatie, crème, trichloorazijnzuur of een combinatie van verschillende behandelingen.

 

Met de kennis van nu, geven we de voorkeur aan de behandeling met elektrocoagulatie. De behandeling bestaat uit het wegbranden van het slijmvlies waar AIN zich bevindt. Dit gebeurt met een soort elektrische ´pen´ die warmte afgeeft. Je wordt hiervoor verdoofd met behulp van een lidocaïne spray waarna je nog wel warmte, maar geen pijn mag voelen. Soms wordt toch de voorkeur gegeven aan behandelen met crème of trichloorazijnzuur. Dit heeft te maken met uw persoonlijke omstandigheden.

 

 

Hoe vaak moet u behandeld worden?

 

  • Elektrocoagulatie wordt in 1 à 2 keer uitgevoerd met 12 weken tussenpauze. Weer 24 weken na de laatste behandeling maken we opnieuw een afspraak. We controleren dan opnieuw peri- en intra-anaal. Bij een mogelijke afwijking nemen we een biopt af voor nader onderzoek.
  • Zelf intra-anaal smeren met Efudix-crème gedurende 2 keer een periode van 8 weken (dus 16 weken in totaal).
  • Een enkele keer wordt gekozen voor 4x aanstippen met trichloorazijnzuur 85-90% met tussenposes van 4 weken.

 

AIN buitenkant van anus (peri-anaal)

 

Er zijn verschillende behandelingen voor AIN peri-anaal:

  • Gedurende 16 weken aanbrengen van imiquimod crème (Aldara). Deze crème activeert het immuunsysteem. Mogelijke bijwerkingen zijn lokale irritatie, moeheid en grieperige klachten.
  • Ongeveer 5 behandelingen met Cryotherapie (stikstof) met tussenposes van ongeveer 4-6 weken.

 

Active monitoring / expectatief beleid

 

In overleg met de patiënt wordt soms gekozen voor een ‘expectatief beleid’. Dit betekent dat er ondanks een afwijking, geen behandeling plaatsvindt. De patiënt komt dan regelmatig op controle waarbij zo nodig een biopt afgenomen wordt. Het blijft altijd mogelijk om alsnog voor een behandeling te kiezen. Of expectatief beleid mogelijk is, hangt af van de persoonlijke omstandigheden.

 

Vervolg na adequate behandeling

 

U blijft altijd onder AIN controle. Afhankelijk van de gradering van de AIN zullen wij u na een half jaar of na 1 jaar terug zien ter controle.

 

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken of meer informatie over deze aandoeningen en de behandelmogelijkheden?

 

Neem dan contact met op de afdeling infectieziekten

 

Aanvullende informatie

Terug naar top arrow_upward
close