aA
Pagina voorlezen
Contact & FAQ

Waarom is het bevolkingsonderzoek darmkanker alleen voor mensen tussen de 55 en 75 jaar?

De meeste mensen met darmkanker zijn 55 jaar of ouder. Tussen de 55 en 75 jaar is de kans het grootst dat iemand darmkanker krijgt. Daarom is het belangrijk op deze leeftijd goed onderzoek te doen naar de gezondheid van uw darmen. Op dit moment wordt overwogen de leeftijd voor het bevolkingsonderzoek darmkanker de verlagen naar 50 jaar. In dit artikel leest u meer over de campagne ‘Red 1000 levens’ die DC Klinieken hiervoor heeft gevoerd samen met andere zorgorganisaties.

Helaas is dat niet mogelijk. U kunt meedoen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker vanaf 55 jaar. Als u eerder klachten heeft kunt u dit bespreken met uw huisarts. Zo nodig kan de huisarts u verwijzen voor een darmonderzoek.

U kunt uw afspraak alleen verzetten via de screeningsorganisatie (RIVM). Dit kan tot drie dagen voor de afspraak, daarna kan de afspraak niet meer worden gewijzigd. Wij stellen een aantal plekken in ons spreekuur beschikbaar voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Het RIVM deelt deze plekken vervolgens in. DC Klinieken heeft helaas geen invloed op welke patiënt op welk moment wordt ingepland. Heeft u een afspraak heeft bij een andere zorgaanbieder, maar wilt u liever naar DC Klinieken? Dan kunt u de afspraak verplaatsen via de screeningsorganisatie.

Op alle locaties met een MDL-afdeling worden er maag- en darmonderzoeken gedaan (coloscopie en gastroscopie). Op onze locatie in Apeldoorn wordt ook proctologie gedaan.

De wachttijd voor de coloscopie die u van uw huisarts heeft doorgekregen is in feite de wachttijd voor het eerste intakegesprek, niet het onderzoek zelf. Omdat u voor dit onderzoek een roesje krijgt, moeten wij eerst een intake doen. Hetzelfde geldt voor een gastroscopie met sedatie. Voor een gastroscopie zonder sedatie is de wachttijd werkelijk de tijd tot het onderzoek zelf, en niet tot het eerste intakegesprek. 

Ja, wij hebben alle gegevens en informatie van MCV-patiënten overgenomen in ons systeem. Mocht uw arts hebben aangegeven dat u een vervolgonderzoek nodig heeft over 3,5 of 10 jaar, ontvangt u daar vanzelf een oproep voor. 

Terug naar boven