Een MRI-onderzoek kan voor veel mensen spannend zijn. Het geluid, de afgesloten tunnel en het lange stilliggen maken het soms een ongemakkelijk onderzoek. Bij DC Klinieken Den Haag hebben we sinds kort een nieuwe MRI. Deze biedt niet alleen meer comfort voor onze patiënten, maar levert ook beelden van hogere kwaliteit. Samen met radiodiagnostisch laborant Ed Lokhoff bespreken we alle voordelen van de nieuwe MRI.
Tijdens een MRI-onderzoek worden er beelden gemaakt van lichaamsdelen met behulp van magnetische velden en radiogolven. Het lichaam kan als het ware ‘plakje voor plakje’ in beeld worden gebracht. “In principe kan het hele lichaam afgebeeld worden. De meest aangevraagde onderzoeken zijn scans van de onderrug, nek en de knie. Verder doen we bijna dagelijks ook MRI’s van het bekken, de enkel, hand/pols en hersenen”, legt laborant Ed uit.
Nieuwe MRI
Sinds enkele maanden heeft DC Klinieken Den Haag een nieuwe MRI. Niet omdat de oude niet meer functioneerde, maar wél omdat deze MRI nog beter is. Ed legt uit waarom het belangrijk is om apparaten zoals de MRI-scanner zo nu en dan te vernieuwen: “Om de beste zorg te blijven leveren moet je meegaan met de ontwikkelingen. Bestaande systemen kunnen vaak nog lange tijd geüpgraded worden, maar er komt altijd een punt waarop je niet meer kunt aanbieden wat er gevraagd en verwacht wordt.”
Voordelen voor de patiënt
Deze nieuwe MRI maakt onder andere snellere scans. Dat is prettig voor de patiënten. Zij hoeven namelijk minder lang in de MRI te liggen. “Gemiddeld duurt een regulier onderzoek nu 15 tot 20 minuten. Hiervoor was dat 30 minuten.” Maar dat is niet het enige voordeel voor de patiënt. “De MRI is ook ruimer waardoor minder mensen last hebben van claustrofobie. Mensen die enigszins nerveus zijn voor het onderzoek vinden het nu achteraf erg meevallen.”
“Dankzij de nieuwe MRI hebben we grote sprongen voorwaarts gemaakt”
Betere diagnostiek
Dat deze MRI sneller scant, ligt aan een verbeterde techniek. “Door een combinatie van versnellingstechnieken, waaronder AI, kan er veel sneller worden gescand, zonder verlies van beeldkwaliteit”, vertelt Ed. Dat is niet de enige technische verbetering. “De magneet van de MRI is veel homogener, wat zorgt voor minder beeldverstoring. Ook heeft de MRI betere ontvangstspoelen die zorgen voor een hogere resolutie van de beelden.” Dit alles maakt het dus mogelijk om betere beelden te maken en sneller te scannen, maar ook om complexere onderzoeken uit te voeren. Ed: “Met deze moderne MRI kunnen ook hoogwaardige onderzoeken van de buikorganen worden gedaan, dit was met de vorige MRI een stuk lastiger.”
Toekomstgericht
Als radiodiagnostisch laborant is Ed erg blij met de nieuwe MRI. “De MRI is heel prettig om mee te werken, zowel technisch als qua bediening én richting de patiënt toe. Kwalitatief is het een grote verbetering. Je levert nu diagnostiek die voldoet aan de moderne standaarden.” Ook biedt de MRI volgens Ed mogelijkheden om bepaalde onderzoeken uit te voeren in de toekomst. “Denk hierbij aan prostaatonderzoek, MRI-mammografie en onderzoeken waarbij contrastmiddelen gebruikt worden, bijvoorbeeld het afbeelden van bloedvaten en schouder/heup-artrografieën”, aldus Ed.
Tot slot
Volgens Ed is het te allen tijde belangrijk om een goede balans te vinden tussen de productiviteit (zodat je de wachttijden kort kunt houden), de kwaliteit van de onderzoeken en het comfort voor de patiënt. Ed: “Dankzij de nieuwe MRI hebben we op al deze gebieden weer een grote sprong voorwaarts gemaakt.”