Blog1 maart 2024

Saskia ging voor een darmonderzoek naar DC Klinieken: “De communicatie gedurende het hele proces was heel erg goed”

Aanhoudende darmklachten zoals een verandering in de stoelgang of bloed bij de ontlasting zijn vervelend. Zeker wanneer je niet precies weet waar deze klachten vandaan komen. Een darmonderzoek kan dan meer duidelijkheid bieden, maar kan ook best spannend zijn. Je weet niet wat je kunt verwachten en je kunt ongerust zijn over de uitslag. Ook patiënte Saskia maakte zich zorgen. Gelukkig was haar uitslag goed! Samen met MDL-arts Tim Schreuder vertelt ze over het onderzoek en haar ervaring.

Saskia werd afgelopen december door haar huisarts doorverwezen naar DC Klinieken Apeldoorn voor een darmonderzoek (coloscopie). Tijdens dit onderzoek wordt een flexibele slang met een kleine camera via de anus ingebracht om het slijmvlies van de darmen te bekijken. “Omdat ik het onderzoek al een keer eerder heb meegemaakt zag ik niet zozeer tegen het onderzoek zelf op. Wel zag ik op tegen de voorbereiding,” vertelt Saskia. Die voorbereiding bestaat uit het nemen van een laxeermiddel. Tim Schreuder: “Hoe schoner de darm, hoe beter wij de darm kunnen beoordelen.” Het middel kan milde bijwerkingen veroorzaken, maar gelukkig zijn deze vaak goed te verdragen. We horen wel eens dat patiënten er wat misselijk van worden.” Ondanks dat Saskia er tegenop zag, viel de voorbereiding haar ontzettend mee: “Het ging heel erg goed. Ik had helemaal geen last van misselijkheid.”

 

Coloscopie met of zonder pijnstilling

Een darmonderzoek kan met of zonder verdoving plaatsvinden. Dit is afhankelijk van iemands situatie. “Wat we steeds meer zien is dat patiënten kiezen voor alleen wat pijnstilling voor op het moment dat we door een bocht heen gaan. Dit kan namelijk wat krampen veroorzaken. Het voordeel is dat mensen bij zijn en je een gesprek kunt voeren. Wanneer mensen bang zijn kunnen we ook kiezen voor een slaapmiddel. Dat is geen narcose, het is eigenlijk alsof je een goede borrel op hebt,” vertelt Tim. Ook Saskia koos voor zo’n slaapmiddel. Dit wordt ook wel een roesje genoemd. “Het onderzoek ging eigenlijk heel voorspoedig. Door het roesje merk je nauwelijks iets van het onderzoek zelf. Na het onderzoek kreeg ik een lekker ontbijtje.”

“Wij hebben de volle focus op de patiënt”

dr. T.C.M.A. Schreuder

Het belang van goede communicatie

“De communicatie gedurende het hele proces was heel erg goed,” vertelt Saskia. Ze vult aan “Alles werd uitgelegd en iedereen bij DC Klinieken Apeldoorn was heel aardig en zorgzaam.” Juist dit is volgens Tim belangrijk. “Als ik bij mijn tandarts kom waar ik toch net altijd een klein beetje zenuwachtig ben en hij doet eerst een praatje over de voetbalwedstrijd van Twente afgelopen weekend, dan kom ik toch net even iets anders binnen dan wanneer ik gelijk in de stoel moet gaan liggen en mijn mond open moet doen. Wij hebben de tijd en die nemen we ook.”

 

Tim vervolgt: “Dat komt vooral omdat we niet gebeld worden, bijvoorbeeld door iemand van de spoedeisende hulp. In een ziekenhuis word je wel vaak ‘gestoord’. Die telefoontjes zijn natuurlijk nodig, maar hierdoor wordt je proces met een patiënt constant onderbroken.” Dat is volgens Tim vooral vervelend wanneer iemand heel angstig is. “Het geruststellen van iemand werkt dan niet zo goed.” Het wisselt volgens Tim of patiënten angstig zijn. “De meeste mensen die opkijken tegen het onderzoek hebben slechte verhalen gehoord op verjaardagen. Daarom heerst er vaak een verkeerd beeld van wat een darmonderzoek inhoudt.”

 

Tijd en aandacht voor de patiënt staan centraal

“De snelheid is een van de grootste voordelen van DC Klinieken. Bij een verdenking van darmkanker wil je het liefst gisteren weten of dit zo is. Daarnaast is de tijd en aandacht die wij hebben voor patiënten ook een voordeel,” vertelt Tim. Ook Saskia ervaarde dit en raadt andere patiënten aan om naar DC Klinieken Apeldoorn te gaan. “Het personeel is erg vriendelijk en de locatie is kleinschalig. Daardoor heb je niet echt een ziekenhuis gevoel. Dat is erg fijn.”

Terug naar boven