Nieuws1 juni 2021

DC Klinieken Lairesse: toen en nu

Het oudste en meest intrigerende pand van DC Klinieken is zonder twijfel dat van DC Klinieken Lairesse in Amsterdam, een statige villa op de hoek van het Valeriusplein en De Lairessestraat in het chique Oud Zuid. Graag vertellen wij over een stukje historie van dit mooie pand.

 

Schilderkunst
Het gebouw is vernoemd naar de straat waar het is gevestigd, De Lairessestraat. Deze straat is op zijn beurt weer vernoemd naar Gerard de Lairesse (1641-1711). De uit Luik afkomstige schilder Gerard de Lairesse kwam in 1667 naar Amsterdam. Aanvankelijk onder de indruk van Rembrandt, raakte hij al gauw meer geïnteresseerd in de Franse classicistische kunsttheorie. Hij paste deze nieuwe ideeën toe in zijn werk en schilderde in een heldere stijl vooral klassieke onderwerpen uit de oudheid.

Physiologisch laboratorium

De villa werd in 1916 gebouwd naar een ontwerp van de architecten Groenendijk & Th.J. Lammers. Van de ‘Vereeniging voor Hooger Onderwijs op Gereformeerden Grondslag’ (nu de Vrije Universiteit van Amsterdam) kregen de architecten de opdracht om een Physiologisch laboratorium te bouwen. Zowel de functie van het pand als de namen van de architecten vind je nog altijd terug in gevelstenen aan de voor- en zijkant van het gebouw.

Amsterdamse School-stijl

Het pand werd gebouwd in de Amsterdamse School-stijl. In de jaren ’10 en ’20 van de twintigste eeuw werd in Amsterdam, maar ook in andere delen van Nederland, veel gebouwd in deze expressieve stijl.

 

Wat zijn de typische kenmerken van deze stijl?

  • Gebruik van baksteen
  • Veel versieringen in de gevels, in baksteen of gebeeldhouwd natuursteen
  • Veel kleurgebruik

De Amsterdamse School-stijl vind je bijvoorbeeld ook duidelijk terug in het Olympisch stadion, de Bijenkorf in Den Haag en Radio Kootwijk.

Het voormalige laboratorium heeft tegenwoordig de status van cultureel erfgoed. Een pand om trots op te zijn!

 

Wist je dat:

 

  • De Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) enige tijd in het pand was gehuisvest? De aankomende gymnastiekdocenten werden opgeleid om kinderen op zeer gedisciplineerde wijze strek- en buigoefeningen te laten uitvoeren.
  •  

  • Tijdens de Tweede Wereldoorlog het laboratorium van de VU werd ingezet als Luftwaffe-onderzoekslab?

 

Eerste steenlegging Lairesse
Terug naar boven