aA
sluiten
Na 30 jaar katten gehad te hebben, reageer ik ineens heftig op mijn nieuwe kat, met galbulten in mijn nek en jeuk over mijn lichaam. Hoe kan dat? Deze vraag werd gesteld door een van onze patiënten. Allergoloog Jan de Monchy licht de vraag toe.
Allergieën kunnen komen en gaan. Het meest duidelijk is dit op de kinderleeftijd, maar ook op volwassen leeftijd zijn veranderingen mogelijk. Wat bij u specifiek het geval is, is op afstand en zonder onderzoek uiteraard moeilijk aan te geven. Ik probeer de vraag echter zo helder mogelijk te beantwoorden.
Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat zowel factoren van buiten als van binnen het eigen lichaam verantwoordelijk kunnen zijn voor dit soort veranderingen:
Heel concreet zou het kunnen betekenen dat de nieuwe kat meer of iets andere allergenen verspreidt dan de katten die u tot nu toe had. Soms lijkt het ook wel dat mensen als het ware wat wennen aan een allergeen. Dit wordt ook wel spontane desensibilisatie genoemd. Patiënten met katten zeggen wel eens dat ze veel minder last hebben van de eigen kat dan van andere katten. Of dat altijd ook echt zo is, is moeilijk in te schatten. Het is ook iets wat mensen natuurlijk graag willen denken. Dit kan dus betekenen dat u misschien nog wat moet wennen aan de nieuwe kat.
Het is ook goed mogelijk dat er iets aan u veranderd is.
De komende maanden zal blijken hoe het uit gaat pakken. Als u merkt dat de gevoeligheid alleen maar toeneemt, en zeker als u bijvoorbeeld astmatische klachten krijgt van de kat, is er waarschijnlijk geen andere oplossing dan een ander huis te zoeken voor het diertje.
Door: Jan de Monchy, allergoloog
Eind december kwam het bericht dat alle planbare zorg wordt uitgesteld. Dit geldt niet voor DC Klinieken. U kunt nog steeds bij ons terecht voor reguliere zorg. Wanneer u een afspraak heeft staan, gaat deze – zonder tegenbericht – door. U hoeft hiervoor geen contact met ons op te nemen.
Indien u gevaccineerd bent voor COVID-19 is het belangrijk dat er tussen de vaccinatie en een behandeling of onderzoek bij DC Klinieken een tussenliggende periode van minimaal 48 uur wordt aangehouden. Het is belangrijk dat u dit vermeldt bij het maken van een afspraak, zodat de medewerker van DC Klinieken daar rekening mee kan houden.
De avondklok heeft geen invloed op onze avondprogramma’s. Heeft u een afspraak bij ons en bent u hierdoor later dan 21:00 uur thuis? Zorg dan dat u een bewijs van uw afspraakbevestiging (digitaal of fysiek) en een ingevulde eigen verklaring avondklok bij u draagt.
Om ervoor te zorgen dat u onze vestigingen veilig kunt blijven bezoeken, hebben we enkele aanvullende maatregelen genomen. De belangrijkste is dat het dragen van een mondneusmasker in al onze centra verplicht is. Wij verzoeken u vriendelijk deze voor het betreden van het centrum op te zetten. Heeft u geen mondneusmasker? U kunt in elke vestiging een gratis exemplaar krijgen. Blijf gezond en wellicht tot snel!