Blog20 december 2019

Ben ik allergisch voor katten?

Na 30 jaar katten gehad te hebben, reageer ik ineens heftig op mijn nieuwe kat, met galbulten in mijn nek en jeuk over mijn lichaam. Hoe kan dat? Deze vraag werd gesteld door een van onze patiënten. Jan de Monchy, allergoloog bij DC Klinieken Lairesse, licht de vraag toe.

Kan een allergie zomaar ontstaan?

Allergieën kunnen komen en gaan. Het meest duidelijk is dit op de kinderleeftijd, maar ook op volwassen leeftijd zijn veranderingen mogelijk. Wat bij u specifiek het geval is, is op afstand en zonder onderzoek uiteraard moeilijk aan te geven. Ik probeer de vraag echter zo helder mogelijk te beantwoorden.

 

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat zowel factoren van buiten als van binnen het eigen lichaam verantwoordelijk kunnen zijn voor dit soort veranderingen:

 

  • Factoren buiten het lichaam: zoals blootstelling aan allergenen en irriterende stoffen (vlooienmiddel?)
  • Factoren van binnen het eigen lichaam: het immuunsysteem

Wennen aan een allergeen?

Heel concreet zou het kunnen betekenen dat de nieuwe kat meer of iets andere allergenen verspreidt dan de katten die u tot nu toe had. Soms lijkt het ook wel dat mensen als het ware wat wennen aan een allergeen. Dit wordt ook wel spontane desensibilisatie genoemd. Patiënten met katten zeggen wel eens dat ze veel minder last hebben van de eigen kat dan van andere katten. Of dat altijd ook echt zo is, is moeilijk in te schatten. Het is ook iets wat mensen natuurlijk graag willen denken. Dit kan dus betekenen dat u misschien nog wat moet wennen aan de nieuwe kat.

 

Het is ook goed mogelijk dat er iets aan u veranderd is.

 

  • Hebt u bijvoorbeeld een sterke allergische reactie op een ander allergeen? En valt dit ongeveer samen met de komst van de nieuwe kat? Deze ontwikkeling kan er voor zorgen dat u sterker allergisch bent gaan reageren op allerlei dingen. Dus ook op uw nieuwe kat.
  • Een virale luchtweginfectie kan maken dat de slijmvliezen gevoeliger zijn geworden voor allergische prikkels.

Nemen klachten toe?

De komende maanden zal blijken hoe het uit gaat pakken. Als u merkt dat de gevoeligheid alleen maar toeneemt, en zeker als u bijvoorbeeld astmatische klachten krijgt van de kat, is er waarschijnlijk geen andere oplossing dan een ander huis te zoeken voor het diertje.

Terug naar boven