Wanneer de eerste kerstliedjes op de radio klinken en Sinterklaas terug is naar Spanje, beginnen de kerstkriebels te komen. De kerstboom wordt opgezet en plannen voor het kerstdiner worden gemaakt. Maar wat als het écht begint te kriebelen met kerst? Van jeukende ogen of huiduitslag tot luchtwegklachten: het kan zomaar de kerstboom zijn die voor deze klachten zorgt. Misschien ben je er namelijk wel allergisch voor. Internist-allergoloog Ajda Rowshani vertelt er meer over in deze blog!
Allergie voor de kerstboom: hoe en wat?
Met een kerstboom haal je vaak gelijk de kerstsfeer in huis. Maar helaas kun je er in sommige gevallen ook een hoop ellende mee in huis halen, bijvoorbeeld wanneer je een kerstbomenallergie hebt. Internist-allergoloog Ajda vertelt hoe dat zit. “Het is vaak niet de boom zelf, maar de allergenen op de boom waar je allergisch voor bent. Allergische reacties worden meestal uitgelokt door schimmelsporen, pollen of stofdeeltjes op de boom. In sommige gevallen kun je ook reageren op de hars die door de boom wordt afgescheiden. Dat wordt het ‘Christmas Tree Syndrome’ genoemd.”
Wat voor allergie is het precies?
Omdat je voor verschillende ‘onderdelen’ van de kerstboom allergisch kunt zijn, kan het ook verschillende soorten allergische reacties uitlokken. Ajda: “Meestal gaat het om een inhalatieallergie, veroorzaakt door het inademen van de schimmelsporen of de pollen. Hiervan kun je luchtwegklachten krijgen zoals niezen, een loopneus of jeukende ogen. Wanneer je de onderliggende aandoening astma hebt, kan het astmatische symptomen veroorzaken zoals hoesten en een piepende ademhaling en kortademigheid.” Naast de inhalatieallergie, is het ook mogelijk om een contactallergie te hebben. “Dat is bijvoorbeeld bij huidreacties op hars. Dit kan huidklachten geven als jeuk, roodheid en huiduitslag.”
“Een allergoloog kan verder onderzoek doen, zoals een huidpriktest of bloedonderzoek om te testen op specifieke allergenen”
Hoe ontstaat de allergie?
“De allergie ontstaat doordat het immuunsysteem overgevoelig reageert op allergenen, zoals schimmelsporen of pollen die op de kerstboom aanwezig zijn”, legt Ajda uit. De oplossing klinkt in eerste instantie simpel, want dan kiezen we toch voor een kunstboom? Helaas blijkt dat niet altijd de oplossing. Ze vervolgt: “Stof op kerstbomen, zowel natuurlijk als kunstmatig, en op opgeslagen kerstversiering kan ook voor klachten zorgen. Daarnaast kunnen kunstbomen ook klachten veroorzaken door stofophoping of chemische stoffen die tijdens de productie worden gebruikt.”
Wat kun je ertegen doen?
Het vermijden van een echte kerstboom is dus niet altijd de oplossing. Maar is er dan niets aan te doen? Internist-allergoloog Ajda: “Om klachten te verminderen kun je de boom met water afspoelen voordat je hem in huis haalt, zodat schimmelsporen en pollen worden verwijderd. Zorg ervoor dat de boom helemaal droog is voordat je hem binnenzet om schimmelgroei te beperken.” Volgens Ajda kun je daarnaast het beste goed ventileren. Soms wordt een luchtreiniger gebruiken om de allergenen in de lucht te verminderen. Bovendien is het goed om de tijd dat de boom in je huis staat, te beperken tot bijvoorbeeld twee weken. Of je er helemaal van af kunt komen ligt aan de mate van gevoeligheid en het type allergeen. Ajda: “Symptomen kunnen worden beheerst met zogenaamde symptomatische therapieën waaronder antihistaminica zoals hooikoortspilletjes of neussprays.”
Tot slot!
Om erachter te komen of het wel echt de kerstboom is, is het belangrijk om te kijken of de klachten optreden of verergeren nadat de kerstboom in huis is geplaats en verdwijnen zodra de kerstboom weer weg is. “Een allergoloog kan verder onderzoek doen, zoals een huidpriktest of bloedonderzoek om te testen op specifieke allergenen.” Toch zit er nog wel een addertje onder het gras. Ajda vult aan: “Naast de kerstboom zelf, kunnen ook andere factoren tijdens de feestdagen klachten veroorzaken. Denk aan geurkaarsen, open haarden en voedselallergieën. Het is daarom belangrijk om breed te kijken naar mogelijke triggers en bij aanhoudende klachten advies in te winnen bij een allergoloog.”