Blog11 januari 2023

“Probeer te blijven bewegen als je chronische pijn hebt”

Fysiotherapie is een belangrijk onderdeel van de pijnzorg van DC Klinieken. Coördinerend fysiotherapeute Yvonne Lagrand kan het niet genoeg benadrukken: “Mensen met chronische pijn durven vaak niet alle bewegingen te maken, terwijl dit juist zo belangrijk is.”

 

Meer kracht, meer zelfvertrouwen, meer mobiliteit van de wervelkolom. Yvonne Lagrand, (coördinerend) fysiotherapeut bij DC Klinieken, kan dit rijtje voordelen van bewegen voor chronische pijnpatiënten nog makkelijk verder aanvullen. “De pijnzorg van DC Klinieken is er dan ook op gericht deze patiënten aan het bewegen te krijgen, op een speciaal beweegplein in onze vestigingen. Dat is belangrijk voor iedere pijnpatiënt, met uitzondering van een kleine categorie, bijvoorbeeld de pijnpatiënten met een ernstige ziekte. Voor alle anderen geldt: hoeveel pijn je ook hebt, probeer te blijven bewegen als je chronische pijn hebt.

 

Eigen regie van de pijnpatiënt

Dit advies is ook een van de onderdelen van de educatie die DC Klinieken iedere pijnpatiënt biedt. “Daarbij geven we mensen uitgebreid inzicht in wat pijn eigenlijk is, wat specifiek chronische pijn is, wat de rol is van bijvoorbeeld slaap en bewegen, wat pijn doet met je lichaam en geest, en zeker ook wat je eigen rol bij pijn is.” Anders dan je misschien denkt, heb je zelf ook invloed en kun je een actieve bijdrage leveren aan je eigen pijnklachten. En dan zijn we weer terug bij bewegen. Yvonne: “Door zelf te bewegen, binnen de pijngrenzen, draag je bij aan verbetering van mobiliteit en het versterken van de spieren en de romp. Dat helpt enorm in het hele behandelingstraject. Dus niet alleen de pijnspecialist, de neuroloog of de fysiotherapeut heeft een rol, maar zeker ook de pijnpatiënt zelf.”

Yvonne Lagrand
Terug naar boven