Let op! Op donderdag 9 mei is het Hemelvaartsdag en zijn wij gesloten. De meeste van onze locaties zijn ook op vrijdag 10 mei gesloten. U kunt op vrijdag alleen bij ons terecht als u een afspraak heeft gemaakt.
Blog21 november 2018

Wat kan een pijnconsulente bij DC Klinieken Rotterdam voor u betekenen?

DC Klinieken Rotterdam beschikt niet alleen over ervaren anesthesiologen-pijnspecialisten, maar ook over drie pijnconsulentes. Wat doet een pijnconsulente eigenlijk voor u als pijnpatiënt?

 

Wanneer u voor de eerste keer een afspraak heeft op de pijnpolikliniek van DC Klinieken Rotterdam komt u om te beginnen onze doktersassistente aan de balie tegen. Over het vervolg vertelt pijnconsulente Corine Dragstra: “Daarna vindt er een gesprek plaats met een van de pijnconsulentes, met direct erachteraan een gesprek met de pijnspecialist. Tijdens dat eerste gesprek bespreken we iemands medische geschiedenis, iemands pijnklachten en de invloed hiervan op het dagelijks functioneren. De pijnspecialist doet vervolgens het lichamelijk onderzoek, stelt de diagnose en bespreekt de behandelmogelijkheden. Soms kan er al direct een behandeling plaatsvinden.”

 

Allerlei behandelingen mogelijk

Er zijn veel verschillende soorten behandelingen, deels invasief (in het lichaam, zoals injecties), deels non-invasief (niet in het lichaam). Grofweg kun je zeggen dat pijnconsulentes de non-invasieve behandelingen doen. Dragstra: “Denk daarbij aan bijvoorbeeld TENS-behandelingen, iontoforese en Qutenza-behandelingen. Dat zijn behandelingen met elektrische stroom of met speciale pleisters.”

 

Soms is een tweede gesprek nodig bij de pijnconsulent. Dragstra: “Dit gesprek is gericht op stressoren en de invloed hiervan op iemands lichamelijke klachten. Wij vinden het van groot belang dat patiënten de regie over lijf en leven houden, ondanks de pijnklachten. Dit doen wij door een speciale vragenlijst af te nemen en te bespreken of iemand last heeft van invloeden die buiten hem- of haarzelf liggen, de stressoren. Als hiervan sprake is en als iemand er zelf mee aan de slag wil gaan, dan kan diegene starten in de stressorengroepen ‘leven’ en ‘gevoel’ bij DC Klinieken Rotterdam.”

Uitgebreid, ervaren pijnteam

Het pijnteam van DC Klinieken Rotterdam is uitgebreid te noemen. Het bestaat uit vier anesthesiologen-pijnspecialisten (de pijnartsen), drie pijnconsulentes, een aantal pijnverpleegkundigen en doktersassistenten. Kortom, er staat gekwalificeerd personeel klaar om u te helpen bij uw pijnklachten. Daarnaast kan het pijnteam van DC Klinieken Rotterdam een beroep doen op collega’s uit andere disciplines. Dragstra: “In een multidisciplinair overleg bespreken we iemands klachten met een psychiater, een psycholoog, fysiotherapeut en/of een revalidatiearts. Zo is er heel veel mogelijk om iemands pijn te beïnvloeden.”

 

Nieuw in Schiedam

Sinds kort is er ook een pijnspreekuur in Schiedam, waar een pijnconsulent en een pijnarts spreekuur houden. Behandeling in Schiedam is beperkt mogelijk, het kan daarom zo zijn dat iemand voor behandeling een vervolgafspraak in Rotterdam moet maken.

Terug naar boven