aA
088 0100 900
Pagina voorlezen
Persbericht9 september 2020

Burgerinitiatief ‘Red1000levens’ aangeboden aan Tweede Kamer

In december 2019 is het project Red1000levens van start gegaan, een samenwerking tussen dr. Luc Colemont (VZW Stop Darmkanker), Marthen Bakker (Stichting Stop Darmkanker) en DC Klinieken. Doel van het project? Het zo snel mogelijk verlagen van de leeftijd van het bevolkingsonderzoek darmkanker van 55 naar 50 jaar. Het coronavirus gooide even wat roet in het eten, maar gisteren was het zover: de petitie met meer dan 40.000 handtekeningen is digitaal aangeboden aan de Tweede Kamer.

Waarom de petitie?

Het bevolkingsonderzoek darmkanker (BVO) is sinds de invoering in 2014 een effectieve manier om darmkanker vroegtijdig op te sporen. Met een opkomstpercentage van 73% is Nederland wereldwijd koploper. Maar we zouden nog meer levens kunnen redden. In Nederland is de leeftijd waarop de bevolking wordt opgeroepen namelijk 55 jaar. Dat is 5 jaar later dan dat de Europese richtlijn aangeeft. Het risico op darmkanker neemt vanaf 50 jaar toe. 5 jaar eerder beginnen met het onderzoek redt op termijn ieder jaar 1000 extra levens.

 

Om aandacht te vragen stuurde de actiegroep in januari een open brief aan de minister. Na kamervragen zegde staatssecretaris Blokhuis toe in 2021 te gaan evalueren. Maar wij roepen op om eerder in actie te komen. Want op korte termijn de leeftijd verlagen betekent meer levens redden, minder leed en minder kosten.

Aanbieden in de Tweede Kamer

De petitie heeft tussen 12 december 2019 en 6 maart 2020 de voor een burgerinitiatief benodigde 40.000 handtekeningen behaald. Dat zijn 487 handtekeningen per dag; elke 3 minuten één handtekening.

 

Op 8 september is de petitie online aangeboden aan de vaste commissie VWS. Daarbij waren onder andere de kamerleden Helma Lodders (VVD), Wim-Jan Renkema (GroenLinks), Anne Kuik (CDA), Henk van Gerven (SP) en Léonie Sazias (50-plus) aanwezig. Er werden geïnteresseerde vragen gesteld, maar geen toezeggingen gedaan.

 

De actiegroep benadrukt nogmaals het belang van de verlaging van de leeftijd naar 50 jaar en zal zich daarvoor blijven inzetten. Eerder spraken ook de MLD-stichting en hoogleraren Ernst Kuipers en Evelien Dekker zich positief uit over verlaging.

 

Op 3 december 2020 spreekt de Tweede Kamer opnieuw over preventie en het bevolkingsonderzoek.

Terug naar top arrow_upward
close