Wetenschappelijk onderzoek speelt een belangrijke rol binnen de gezondheidszorg. Door onderzoek krijg je meer inzicht in bepaalde aandoeningen en behandelingen. Ook bij DC Klinieken doen we onderzoek om de zorg te verbeteren. Zo heeft Caro Nieuwland, Physician assistant (PA) in opleiding, recent een onderzoek afgerond binnen de allergologie naar therapietrouw bij immunotherapie. Of te wel; in hoeverre houdt de patiënt zich aan de behandeling? Caro: “Door het onderzoek kunnen we nu nog beter uitleg geven over de behandeling aan patiënten.”
Pa in opleiding; een veelzijdige rol
Als PA in opleiding binnen de allergologie, vervult Caro een veelzijdige rol waarin ze nauw samenwerkt met de allergoloog. “Je ziet en behandelt patiënten, stelt behandelplannen op en vraagt aanvullende diagnostische testen aan,” vertelt Caro. Het is een functie met veel verantwoordelijkheid waarin je bijvoorbeeld consultgesprekken voert en uitslagen bespreekt. “Het mooie van de PA-rol is dat je een brug vormt tussen de patiënt en de specialist. Je zorgt ervoor dat patiënten goed geïnformeerd zijn en dat ze de zorg krijgen die ze nodig hebben. Tegelijkertijd verlaag je de werkdruk van de allergoloog. Je blijft jezelf voortdurend ontwikkelen, zodat je steeds beter wordt in je vak.”
Een nieuw onderzoek
Naast haar dagelijkse taken, besloot Caro onderzoek te doen naar de therapietrouw van ‘sublinguale immunotherapie’ bij volwassen patiënten met allergische rinoconjunctivitis binnen DC Klinieken. Ze legt uit wat dit inhoudt: “Allergische rinoconjunctivitis is een moeilijke term, maar betekent simpelweg dat je ogen en neus niet zo blij zijn door iets waar je allergisch voor bent. Je krijgt dan bijvoorbeeld jeukende ogen en moet veel niezen, net alsof je verkouden bent. Dit gebeurt bijvoorbeeld vaak in de lente en/of zomer als er veel pollen in de lucht zijn. Of bij blootstelling aan huisstofmijt eiwitten tijdens het schoonmaken van je huis.”
Sublinguale immunotherapie – wat houdt het in?
Wanneer medicijnen niet goed helpen om deze klachten te onderdrukken, kom je in aanmerking voor immunotherapie. “Deze behandeling bestaat in twee vormen, namelijk tabletten of injecties. Sublinguale immunotherapie is de tabletvariant en is gericht op het verminderen van symptomen van een pollenallergie of huisstofmijtallergie. Dit doe je door drie tot vijf jaar lang dagelijks 1 tablet te slikken. Gemiddeld hebben patiënten na een volledige kuur immunotherapie op zijn minst 50% minder last van deze vervelende klachten. Voor het beste resultaat, is het belangrijk dat patiënten de medicatie consequent innemen. Daarom hebben we binnen dit onderzoek gekeken naar de therapietrouw. We hebben onderzocht of patiënten de behandeling ten minste drie jaar ondergingen en daarbij gedurende deze periode ten minste 80% van de tijd de voorgeschreven tabletten innamen.”
Een vraag uit de praktijk
“De vraag waar ik onderzoek naar heb gedaan, speelde al langer op de afdeling. Allergoloog Richard Oei was begonnen met het analyseren van gegevens en vroeg mij om hierbij te helpen. Uiteindelijk heb ik de analyse afgerond, de gegevens geïnterpreteerd en een samenvatting geschreven.” Vervolgens mocht Caro haar onderzoeksposter presenteren op het congres van EAACI in Valencia. Dit is een van de grootste allergiecongressen met een meerdaags wetenschappelijk programma.
Nuttige resultaten
Uit het onderzoek blijkt dat 64,6% van de patiënten na drie jaar therapietrouw is. “Dat is een doeltreffend resultaat”, vertelt Caro. Het doen van dit soort onderzoek is belangrijk binnen de zorg om te blijven ontwikkelen. Caro legt uit waarom: “We kunnen zo de effectiviteit van de behandelingen die wij uitvoeren meten en beoordelen. Er is door dit onderzoek nu een goed inzicht in de therapietrouw bij immunotherapie binnen DC Klinieken. Dit helpt bij het geven van uitleg over de behandeling aan patiënten.”