aA
088 0100 900
Pagina voorlezen
Blog20 oktober 2019

“Niemand hoeft rond te blijven lopen met chronische pijn”

Wie al sinds 1985 aan pijnbestrijding doet, mag rustig een zeer ervaren pijnspecialist worden genoemd. En wie een breed internationaal netwerk heeft, pijnklinieken in Duitsland en Zwitserland heeft opgericht en wetenschappelijke publicaties op zijn naam heeft staan, is ook nog eens een bekende pijnarts. Dit alles geldt voor dr. Olav Rohof, werkzaam in Almere. Maar het allerbelangrijkste voor iemand met pijnklachten is dat hij snel en goed geholpen kan worden. En daarvoor bent u volgens Rohof bij DC Klinieken Almere aan het juiste adres. “Snelle behandeling bij pijn is van groot belang. Dan is het een voordeel dat onze wachttijden erg kort zijn. Een patiënt kan binnen een week bij ons terecht.”

Aangezichtspijn

Iedereen die een verwijsbrief heeft van een huisarts of specialist kan een afspraak maken bij Rohof of een van zijn collega’s. Dat kan met alle vormen van chronische pijn. Zelf is Rohof gespecialiseerd in onder meer aangezichtspijn, ofwel trigeminusneuralgie. “Mensen met aangezichtspijn kampen vaak met hevige pijn, bijvoorbeeld bij het eten of praten. Voor deze groep patiënten bestaat een behandeling die relatief eenvoudig en erg succesvol is, zo blijkt ook uit het proefschrift dat ik over deze behandeling schreef. In het kort komt het erop neer dat deze patiënten onder lichte narcose een naaldje in hun wang krijgen dat de zenuwknoop behandelt die verantwoordelijk is voor de pijn. De pijn wordt als het ware ‘uitgezet’. Bij maar liefst 90 procent van de patiënten blijkt deze aanpak succesvol te zijn. Dat is een enorm percentage voor zo’n relatief eenvoudige behandeling met weinig bijwerkingen. Zeker in vergelijking met het alternatief bij trigeminusneuralgie: een hersenoperatie.”

 

Multidisciplinair

Zo heeft Rohof meer specialismen, zoals clusterhoofdpijn, gewrichtsklachten, migraine uit de nek en fibromyalgie. Hoewel de behandelmethodes bij deze klachten verschillen – al gebeurt veel met pulserende radiofrequentie – zijn er toch gemene delers aan te wijzen in de pijnbestrijding bij DC Klinieken Almere. “In het algemeen weten veel mensen niet dat ze met hun pijnklachten vaak erg goed bij anesthesiologen-pijnspecialisten terechtkunnen. Ze gebruiken soms al jarenlang medicatie, of lopen al tijden bij een andere specialist, zonder dat ze veel progressie boeken. Mijn punt is, mensen hoeven niet rond te blijven lopen met chronische pijn, in welke vorm dan ook. Bij ons kunnen ze snel terecht bij een team van ervaren specialisten en verpleegkundigen die met professionele apparatuur behandelen. Verder werken we multidisciplinair, dat wil zeggen dat ook andere specialisten bij de behandeling van een pijnpatiënt worden betrokken. Zoals een psycholoog of fysiotherapeut. Ten slotte zijn al onze behandelingen dagbehandelingen, wat inhoudt dat iemand meestal na een paar uur weer naar huis kan.”

Terug naar top arrow_upward
close