Acute pijn is zinvol, het is namelijk een alarmfunctie. Maar wanneer pijn langer aanhoudt dan drie maanden, is de alarmerende functie nutteloos geworden. We spreken dan van chronische pijn. Willem Oerlemans, neuroloog bij DC Klinieken Almere, behandelt patiënten met diverse (chronische) pijnklachten. Door patiënten inzicht te geven in het pijnsysteem en verder te kijken dan alleen de fysiek behandelbare oorzaken, kunnen we een hoop patiënten verder helpen vertelt hij.
Verschillende patiënten
Willem Oerlemans: “Ik zie bij DC Klinieken Almere diverse patiënten met allerlei vormen van pijn, waaronder rugpijn, nekpijn, hoofdpijn, zenuwpijn en ook gegeneraliseerde pijn. Op dit moment komen niet alleen veel (chronische) pijnpatiënten bij DC Klinieken, maar mede door de coronacrisis, ook veel andere spoedpatiënten.”
Bij DC Klinieken doen we er alles aan om ervoor te zorgen dat onze patiënten zo snel mogelijk weten waar ze aan toe zijn. “Wanneer er een verdenking is op een ernstige ziekte wil je niet lang wachten op een diagnose natuurlijk. Ook als je al weken veel pijn hebt, of niet kunt slapen door pijn, wil je snel een dokter kunnen zien. Bij DC Klinieken kan dat. Je kunt hier sneller terecht dan in een ziekenhuis.”
Complexiteit niet ontlopen
Op de ranglijst aandoeningen, opgesteld door de World Health Organisation, zijn klachten vanuit de lage rug én migraine bij vrouwen, de nummers 1 en 2 met grootste sociale- en economische impact. Oerlemans: “Het zijn vaak moeilijk behandelbare problemen. Er is veel complexiteit en daarom zijn ze niet alleen voor patiënten, maar ook voor artsen soms een enorme uitdaging. Ik wil die complexiteit niet ontlopen, maar juist omarmen én gebruiken om uiteindelijk tot betere zorg te kunnen komen.” Samen, in onderling overleg met patiënten en eventuele familieleden, probeert de arts tot “een behandelplan op maat” te komen. “Ik ben onder andere bij DC komen werken, omdat ik de uitdagingen die dat met zich meebrengt zo fascinerend en leuk vind.”
Bij DC Klinieken nemen we de tijd voor patiënten, zowel voor, tijdens als na de behandeling. Oerlemans: “Veel van mijn patiënten zijn vaak al bij diverse artsen en ziekenhuizen geweest, maar zijn niet tot een juiste diagnose en/of behandeling gekomen. Patiënten blijken zich dan vaak niet geheel bewust van de complexiteit en onderliggende mechanismen van hun pijn.”
Bij DC Klinieken is er meer tijd om naar patiënten te luisteren en uitleg te geven. “Ik krijg bij DC Klinieken de tijd, ruimte en mogelijkheden om patiënten verder te helpen. We kunnen de klachten niet altijd wegnemen, maar we kunnen patienten wel leren beter om te gaan met hun klachten. Vaak wijs ik daarom ook op het bestaan van verschillende patiëntenverenigingen en stimuleer ik mensen om lid te worden en mee te denken. Voorlichting is essentieel om tot een goede samenwerking tussen arts en patiënt te kunnen komen.”
Multidisciplinaire visie
Pijn is zowel een zintuiglijke als een emotionele ervaring. Daarom kijken we naast de fysiek behandelbare aspecten ook naar de onderliggende psychosociale problemen en belevingen. Bij DC Klinieken Almere (en ook op onze andere locaties) werken we daarom met een multidisciplinair behandelteam. In huis zijn anesthesiologen/pijnspecialisten, neurologen, pijnconsulenten en pijnverpleegkundigen, fysiotherapeuten en psychologen. Vanzelfsprekend zijn er ook mogelijkheden om eventueel aanvullend onderzoek te doen en werken we samen met andere specialisten zoals orthopeden, psychiaters, revalidatieartsen en dergelijke.
Maandelijks is er een multidisciplinair overleg waarbij alle betrokken professionals aanwezig zijn. In dat overleg bespreken we de “meest complexe patiënten” en komen we samen tot een zo goed mogelijk behandelplan. Zo bieden we de patiënt zo snel mogelijk de juiste zorg.
Pijnzorg bij DC Klinieken
DC Klinieken biedt pijnzorg aan op de locaties Alkmaar, Almere, Breda, Dokkum, Groningen, Lairesse (Amsterdam), Maastricht, Rotterdam, Schiedam en Voorschoten. Voor een afspraak heeft u een verwijzing nodig.