Blog9 juli 2018

Interview: goede zorg bij hartproblemen van kinderen

“Ouders kunnen binnen een week terecht voor een diagnose”

Door wat de voetballer Nouri vorig jaar meemaakte, kwamen hartproblemen weer eens volop in het nieuws. Ook jonge kinderen kunnen met hartafwijkingen te maken hebben. Kindercardioloog Luc Filippini, onder meer werkzaam bij DC Klinieken Den Haag en Rotterdam, vertelt over zijn werk.

Het was een vreselijk gezicht. Zonder bal of tegenstander in de buurt ging Ajax-speler Nouri vorige zomer op een Oostenrijks voetbalveld naar de grond. Uiteindelijk bleek een hartprobleem oorzaak van de enorme hersenschade die Nouri opliep. Nu was dit een voorbeeld van een hartprobleem bij een bekend persoon, maar veel mensen hebben of krijgen ermee te maken. Ook kinderen. Volgens kindercardioloog Luc Filippini liggen meestal aangeboren afwijkingen ten grondslag aan hartproblemen bij kinderen. “Bij volwassenen is vaak sprake van normale harten die abnormaal functioneren. Bij kinderen is dat anders, daar gaat het om normale kinderen met een abnormaal hart. Voor de geboorte ontstaan al hartafwijkingen die na de geboorte tot problemen leiden. Heel acute en zeer ernstige problemen, waarbij het gaat om leven of dood, vergen direct ingrijpen na de geboorte. Maar ook zijn er hartproblemen bij kinderen waarvan in eerste instantie weinig of niets gemerkt wordt.”

Onschuldig ruisje

Deze laatste categorie kan bij DC Klinieken bij Luc Filippini en zijn team terecht. “Dan moet je denken aan bijvoorbeeld kinderen met een ruis, of met hartkloppingen. Op een consultatiebureau kan zo’n ruisje worden opgemerkt. Vervolgens kunnen deze kinderen naar ons worden doorverwezen voor de diagnose.” Volgens Filippini ligt daar meteen de kracht van DC Klinieken: “Ouders van wie een kind zoiets als een ruisje heeft, willen graag snel weten of dit een onschuldige ruis is – wat overigens vaak het geval is – of dat er een groter probleem achter schuilgaat. Ik heb in het verleden wel eens ouders gehad die wekenlang werden doorgestuurd, van consultatiebureau naar huisarts naar kinderarts, om vervolgens stijf van de stress uiteindelijk bij mij terecht te komen. Na onderzoek bleek zo’n ruis dan volkomen onschuldig. Dergelijke stress kan veel ouders bespaard blijven door een consult bij DC Klinieken. Bij ons kunnen ze snel terecht voor een diagnose: binnen een week.”

 

Juiste diagnose

Filippini en de andere kindercardiologen van DC Klinieken hebben verschillende mogelijkheden om tot een juiste diagnose te komen. “We spreken de ouders uitvoerig en kunnen allerlei onderzoeken doen. Denk aan een echo, een hartfilmpje, een 24-uurs-ECG en holterregistratie. Daarmee zien wij goed wat er aan de hand is. Dat kan een anatomische afwijking zijn, dus iets met de vorm van het hart; een functionele afwijking, bijvoorbeeld wanneer het hart niet goed ontspant; of een ritmestoornis. Maar zoals gezegd is er in de meeste gevallen niets mis. Als dat wél zo is, kunnen we op basis van de diagnose doorverwijzen voor verdere deskundige behandeling.” Gelukkig heeft Filippini’s vakgebied zich in de loop der tijd enorm ontwikkeld. “Vroeger was het zo dat van de kinderen met een hartafwijking slechts zo’n 10 procent overleefde tot de volwassen leeftijd. Inmiddels is het andersom, circa 93 procent van de kinderen met een aangetoonde hartafwijking bereikt de volwassen leeftijd.”

Terug naar boven