aA
088 0100 900
Pagina voorlezen
Blog21 juni 2019

Goede MDL-zorg bij DC Klinieken Voorschoten

Een maag- of darmonderzoek kan spannend zijn. Gelukkig bent u bij DC Klinieken Voorschoten in goede handen. Endoscopieverpleegkundige Chantal van Leeuwen legt uit wat u kunt verwachten. “Er is altijd heel goede begeleiding tijdens de verschillende onderzoeken.”

Bij DC Klinieken Voorschoten kunt u terecht voor een gastroscopie (maagonderzoek), een colonoscopie (darmonderzoek) en voor het Bevolkingsonderzoek Darmkanker. Chantal van Leeuwen is endoscopieverpleegkundige bij DC Klinieken Voorschoten. Ieder die is doorverwezen voor een darmonderzoek naar DC Klinieken Voorschoten, wordt eerst door Chantal of een van haar collega’s ontvangen voor een intakegesprek. Chantal: “Zo’n intake is een belangrijk gesprek van ongeveer drie kwartier. We brengen daarin iemands klachten goed in kaart, vragen naar de voorgeschiedenis en naar het medicijngebruik. Verder bereiden we iemand goed voor op het onderzoek en daarnaast krijgen de patiënten volop de gelegenheid tot het stellen van vragen. De combinatie van het face-to-face met iemand het gesprek aangaan en daarbij de schriftelijke uitleg die zij meekrijgen, zorgt ervoor dat de patiënten volledig voorbereid naar het onderzoek komen.”

Kleinschaligheid als positief ervaren

Als het eenmaal zover is dat de gastroscopie of colonoscopie plaatsvindt, zorgt Chantal voor de begeleiding van de patiënt of is zij bezig met het assisteren van de specialist. “Bij elk onderzoek zijn twee endoscopieverpleegkundigen aanwezig. De ene assisteert de arts, bijvoorbeeld bij het onderzoek naar poliepen of met het aangeven van materialen. De andere begeleidt de patiënt. Door te vertellen wat er gebeurt, door controles uit te voeren en door gerust te stellen. Mensen zien soms erg op tegen een maag- of darmonderzoek, maar in de praktijk lukt het ons vaak om de mensen gerust te stellen, waardoor het onderzoek meestal soepel verloopt.”

 

De goede zorg is iets wat DC Klinieken Voorschoten onderscheidt. “We horen vaak van patiënten dat het allemaal zo vlot gaat. Dat ze snel terechtkunnen – meestal binnen twee weken al – en snel de uitslag krijgen. Ook de kleinschaligheid wordt door veel mensen genoemd als positief punt. Wij zien sommige patiënten bij de intake én bij het onderzoek. Zelf vind ik dat trouwens ook leuk. Er was laatst zelfs een patiënt die bij het afscheid zei dat ze het zo gezellig vond bij ons. Dat is natuurlijk leuk om te horen en het tekent wel een beetje de sfeer bij ons.”

Terug naar top arrow_upward
close