aA
Pagina voorlezen
Blog21 maart 2019

Goede MDL-zorg bij DC Klinieken Lairesse in Amsterdam

Een MDL-onderzoek kan best spannend zijn. Gelukkig bent u bij DC Klinieken Lairesse in goede handen. Endoscopieverpleegkundige Noeska van Dam legt uit wat u kunt verwachten. “We horen vaak van patiënten dat het allemaal zo gemoedelijk en vlot gaat.”

Bij DC Klinieken Lairesse kunt u terecht voor een gastroscopie (maagonderzoek), een colonoscopie (darmonderzoek) en voor het Bevolkingsonderzoek Darmkanker. Noeska van Dam is endoscopieverpleegkundige bij DC Klinieken Lairesse. Ieder die is doorverwezen voor een MDL-onderzoek naar DC Klinieken Lairesse, wordt eerst door Noeska of haar collega’s gebeld voor een intakegesprek. Patiënten die via het bevolkingonderzoek komen, komen eerst voor een face-to-face intakegesprek. Noeska: “Zo’n intake is een belangrijk gesprek. We vragen dan naar de precieze klachten, naar de voorgeschiedenis, naar het medicijngebruik et cetera. Hoofddoel is erachter komen of de patiënt gezond genoeg is om een roesje te krijgen. Bij een colonoscopie krijgt iedere patiënt namelijk sedatie; bij een gastroscopie alleen wanneer de patiënt dat wenst. Maar voor zo’n roesje moet iemand wel een goede gezondheid hebben.”

Goede voor- en nazorg

Als het eenmaal zover is dat de gastroscopie of colonoscopie plaatsvindt, zorgt Noeska voor de begeleiding van de patiënt en het assisteren van de specialist. “Een gastroscopie duurt in de regel maar kort, een minuut of vijf. Een colonoscopie wat langer, ongeveer een halfuur. Daar komt dan de sedatie nog bij. Dus iemand die een darmonderzoek laat verrichten, is gemiddeld zo’n uur tot anderhalf uur bij ons op de dagbehandeling.” De goede voor- en nazorg is iets wat DC Klinieken Lairesse onderscheidt. “We horen vaak van patiënten dat het allemaal zo vlot gaat. Dat ze snel terechtkunnen, snel de uitslag krijgen en dat de lijnen bij ons kort zijn. En vooral de tosti na het onderzoek is iets waar iedere patiënt die een roesje heeft gehad zo blij van wordt.”

Terug naar boven