Blog13 juni 2022

De schaduwzijde van de zon

Mooi weer maakt ons blij. We genieten van de zon als we op een terrasje zitten of aan het sporten zijn in de buitenlucht. En dat is gezond, maar je moet jezelf wel goed beschermen om zonlichtschade zoveel mogelijk te voorkomen. Want let wel: 1 op de 6 mensen krijg te maken met een vorm van huidkanker. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je jouw huid goed kunt beschermen tegen de zon.

Zonnebrandcrème

De eerste goede raad is het gebruik van een goede zonnebrandcrème. De vraag die vaak gesteld wordt is: welke SPF (Sun Protection Factor) moet ik gebruiken? De SPF in een zonnebrandcrème verlengt de tijd tot je eerste zonverbranding. Verbrand je normaal gesproken na 10 minuten, dan gebeurt dat pas na 300 minuten als je factor 30 gebruikt (10 x 30 = 300). Voorwaarde is wel dat je je om de twee uur opnieuw insmeert.

 

De tijd tot je eerste zonverbranding is afhankelijk van je huidtype: hoe lichter je huid, hoe sneller je verbrandt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het ook belangrijk een goede factor zonnebrandcrème te gebruiken bij een donkere huid. Vooral om ervoor te zorgen dat je huid egaal kleurt en om kleurverschil in je huid te voorkomen. Gebruik je een goede zonnebrandcrème, dan kun je daarmee het risico op pigmentvlekken verkleinen. Daarnaast helpt een goede crème storende pigmentaties te beperken.

 

Kies voor een zonnebrandcrème die qua samenstelling geschikt is voor jouw huid. Laat je informeren over een prettige crème, vooral voor op je gezicht. Want als je crème bijvoorbeeld te vet is voor jouw huidtype, dan heb je een grotere kans op pukkeltjes, wat we Mallorca acne noemen. Vergeet ook je oren en je hals niet in te smeren, vooral als je kort haar hebt. Zonlichtschade op de oren komt namelijk vaak voor. En let op: zonnebrandcrème van meer dan een jaar oud beschermt niet goed meer.

UV kleding

Naast een goede zonnebrandcrème, kun je ervoor kiezen jezelf tegen schadelijke UV-straling te beschermen met speciale UV-kleding. Deze kleding is tegenwoordig op veel plekken te koop in mooie designs. Gewone kleding helpt overigens ook een beetje tegen zonverbranding. Wel geldt dat hoe dichter de stof geweven is, hoe beter de bescherming. Zo beschermt een spijkerjas beter tegen de zon dan een katoenen T-shirt. Als je tijdens het zwemmen een T-shirt aan wilt tegen zonverbranding, dan raden wij een UV-shirt aan. Een gewoon T-shirt koelt de huid wel, maar beschermt niet voldoende tegen de zon, vooral niet in het water.

 

Pet en zonnebril

Je gezicht is een van de onderdelen van je lichaam die vaak blootgesteld worden aan de zon. Daarom is een hoofddeksel ook een goed idee. Draag bijvoorbeeld een hoed of pet om je hoofdhuid en gezicht te beschermen tegen de schadelijke invloeden van de zon. Daarnaast adviseren wij een goede zonnebril met UV-filter. Zo bescherm je de gevoelige huid rondom je ogen tegen zonlichtschade en verklein je ook het risico op de oogziekte staar.

Siësta

Tussen 11.00 en 15.00 uur staat de zon het hoogst en schijnt deze loodrecht op de beschermende ozonlaag. Op die uren laat de ozonlaag de meeste UV-straling door en is de zonkracht heel sterk. Dus hoe kleiner je eigen schaduw als je in de zon staat, hoe groter het risico op zonverbranding. Ons advies is daarom tussen de middag de zon zoveel mogelijk te vermijden. Zoek tijdig de schaduw op en neem bijvoorbeeld de tijd voor een uitgebreide lunch of dutje zoals de Spanjaarden. En let op: op het water, aan het strand of in de sneeuw verbrand je sneller door de reflectie van de zonnestralen.

 

Kinderen en de zon

Zonverbranding in je jeugdjaren, verhoogt de kans op het ontwikkelen van huidkanker. Daarom is het van groot belang kinderen goed tegen de zon te beschermen. Als je je kinderen van jongs af aan leert zichzelf te beschermen tegen de zon, dan wordt het een gewoonte. We worden tegenwoordig namelijk oud genoeg om huidkanker te krijgen. Je moet bijna honderd jaar met je huid doen. Daarom kun je er in je beginjaren beter maar zuinig op zijn. Ook voor kinderen is er leuke UV-kleding te koop, bijvoorbeeld voor op het strand of in het water. En denk ook aan een hoedje of pet.

 

Extra voordeel

Goede zonbescherming is daarnaast een goed bewaard geheim om huidveroudering te voorkomen. Dat is dus een fijn bijkomend voordeel van veilig zonnen.

Terug naar boven