aA
Pagina voorlezen
Blog27 september 2022

“DC Klinieken neemt echt de tijd om mijn pijn beheersbaar te maken”

Rennen, vliegen, haasten, stressen, als ze maar op tijd ergens was. Deze stress die pijnpatiënte Jolanda ervaarde, hield haar pijnklachten in stand. In een stressorenbehandeling leerde ze de stress los te laten.

 

Het begon allemaal met een nekhernia, nu zo’n 10 jaar geleden. Sindsdien is pijnpatiënte Jolanda nooit meer helemaal vrij geweest van pijn. Ze hopte van ziekenhuis naar ziekenhuis, totdat ze de boodschap kreeg dat ze daar niets meer voor haar konden betekenen. Bijna ten einde raad klopte ze in 2018 aan bij DC Klinieken. Eerlijk is eerlijk: de verschillende behandelingen en medicatie die ze daar kreeg, sloegen niet allemaal aan. “Soms hadden ze een tijdelijk effect, zoals de ketamine-behandeling.”

Pijn heeft vaak met jezelf te maken

Wat Jolanda écht verder hielp, was de stressorengroepsbehandeling, waarmee ze medio 2021 actief aan de slag ging. “Ik was erg gemotiveerd, want als je pijn hebt, wil je die koste wat kost verminderen.” Het halfjaar heeft haar veel gebracht. “Om te beginnen vond ik de ontmoeting met andere pijnpatiënten prettig. En dan vooral het confronterende feit dat je vaak aan de buitenkant niet aan een pijnpatiënt ziet dat hij of zij klachten heeft. Maar wat vooral heeft geholpen, is de les dat pijn vaak ook met jezelf te maken heeft, met patronen in je dagelijks leven.”

 

Leren loslaten

In het geval van Jolanda was er onder andere sprake van stress die de pijn in stand hield. “En dan geen werkstress of overspannenheid of zo, maar meer onbewuste stress waardoor de pijn blijft bestaan. Zelf ben ik best perfectionistisch, zo ben ik heel erg van de klok. Ik kan gestrest raken van te laat komen. Ik heb echt moeten leren in zulke gevallen te ontspannen, me af te vragen waar ik me druk om maak. Hoe erg is het als je ergens een keer een paar minuutjes te laat komt?” Jolanda heeft geleerd dat los te laten en dat heeft een positief effect op haar pijnklachten. “DC Klinieken heeft de tijd genomen om mijn pijn beheersbaar te maken. Het is heel prettig om te ervaren dat mensen écht naar je willen luisteren als je pijn hebt en meedenken over mogelijke oplossingen.”

Terug naar boven