aA
088 0100 900
Pagina voorlezen
Blog21 november 2018

“Bewegen levert winst op voor iedere pijnpatiënt”

Het Beweegplein is een bijzonder onderdeel van de integrale pijnzorg die DC Klinieken Lairesse biedt. Onder begeleiding van een fysiotherapeut trainen pijnpatiënten er hun rug. Fysiotherapeut Cor de Graaf vertelt over het concept.

Bij DC Klinieken Lairesse kunt u terecht met chronische pijnklachten. In de praktijk blijken veel mensen last te hebben van hun rug. Een pijnarts, psycholoog of psychiater, en een fysiotherapeut ontfermen zich bij DC Klinieken Lairesse over deze patiënten. Wie zich met een verwijzing bij DC Klinieken Lairesse meldt, kan via de pijnconsulente en pijnarts bij het Beweegplein terechtkomen. “Dat zijn mensen met lagerugklachten die al een tijdje bestaan, bijvoorbeeld als gevolg van een hernia, of door spit”, vertelt fysiotherapeut Cor de Graaf. “Bij hun eerste afspraak doe ik een korte check-up en vervolgens test ik de omvang en kracht van hun bewegingen. Zo krijg ik een goed beeld van de ernst van de klachten. Daarna kunnen we echt met trainingen aan de slag.”

Twaalf weken trainen

Trainen bij het Beweegplein betekent: gedurende twaalf weken tweemaal per week een halfuur in de weer met speciale apparatuur (David Spine-toestellen). Er zijn vier verschillende apparaten, die de buiging, strekking, rotatie en zijwaartse beweging van de rug trainen. “Veel pijnpatiënten hebben angst om te bewegen. Ik begeleid ze dan ook tijdens de training.” Na zes weken wordt een tussentijdse meting uitgevoerd om te bekijken of de bewegingsomvang en -kracht zijn verbeterd. “Uiteraard doen we die meting ook na twaalf weken”, zegt De Graaf. “In de praktijk blijkt dat de trainingen bij het Beweegplein voor iedere patiënt winst opleveren. Patiënten kunnen meer na die twaalf weken training.”

Terug naar top arrow_upward
close