aA
Pagina voorlezen
Blog11 november 2021

Al 10 jaar tijd voor de patiënt bij DC Klinieken Alkmaar

DC Klinieken Alkmaar bestaat in november 2021 exact 10 jaar. In die jaren is Rosan Dongelmans getuige geweest van de imposante groei van dit pijncentrum. Eerst als baliemedewerker, intussen al heel wat jaren als locatiemanager. Ze blikt terug én kijkt vooruit. “Het gaat in de toekomst meer om preventie dan om behandelen.”

 

Ere wie ere toekomt. “Wilco van Genderen is toch wel de godfather van de vestiging, zonder hem was er geen DC Klinieken Alkmaar geweest”, zegt de huidige Alkmaarse locatiemanager Rosan Dongelmans. 10 jaar geleden stond pijnarts Van Genderen inderdaad aan de wieg van de in november jubilerende kliniek. Zelf heeft Dongelmans overigens ook de gehele periode – van nul tot nu – van DC Klinieken Alkmaar meegemaakt. Dat is best bijzonder gelopen allemaal. “Ik kwam, net als Van Genderen, van de Jan van Goyen-kliniek. In Alkmaar ben ik toen begonnen als baliemedewerker. Werd meteen overal bij betrokken, zoals de hele inrichting van het nieuwe pand. We groeiden snel en zelf kreeg ik ook steeds meer verantwoordelijkheden, ik werd na korte tijd al doktersassistente.” En nog geen twee jaar later werd ze wat ze nu is: locatiemanager van DC Klinieken Alkmaar.

Tijd en aandacht

Dongelmans heeft in die tien jaar tijd veel lief en leed, hoogte- en dieptepunten meegemaakt. “Heftig waren de vele soms ernstige ziektes en overlijdensgevallen in en rond het team. Als het met iemand minder gaat, heeft dat effect op de rest van de groep.” Liever dan over privésituaties wil ze het over de patiënt hebben, want zoals bij alle vestigingen van DC Klinieken staat die ook in Alkmaar centraal. “Patiënten hebben nooit iets van de gebeurtenissen binnen het team gemerkt. Sterker nog, alle issues en sores werden door de collega’s meteen opzijgeschoven als het om de patiënt ging. We hebben hier echt een professioneel team staan, bikkels zijn het.” Van die professionaliteit merken patiënten wél iets, lees bijvoorbeeld maar de lovende ervaringen op Zorgkaart Nederland. “We nemen voor iedereen tijd, hebben voor iedereen aandacht en beschouwen niemand als een nummer”, vult Dongelmans aan.

 

2031

Het pijncentrum van DC Klinieken Alkmaar is in de loop der jaren flink uitgebreid. “Vorig jaar nog is er een hele etage bijgekomen, speciaal voor neurologie. En voor het Beweegplein, waar patiënten met chronische lagerugklachten onder leiding van een fysiotherapeut kunnen trainen.” Volgens Dongelmans is het einde nog niet in zicht. Gevraagd naar hoe DC Klinieken Alkmaar er over nog eens tien jaar uitziet, dus in 2031, antwoordt ze: “Uiteindelijk zal het meer om preventie en acceptatie gaan dan om behandelen. Dus meer aandacht voor het leren omgaan met pijn dan het maar blijven behandelen.” DC Klinieken gebruikt daartoe zogeheten gecombineerde leefstijlinterventies, uitgevoerd door multidisciplinaire teams. Klinkt complex, valt best mee. “Verschillende specialisten, zoals een psycholoog, neuroloog en pijnspecialist, bekijken samen met de pijnconsulent en de patiënt zelf wat het beste is voor een individuele patiënt. En geven maatwerkadvies over gedragsverandering, preventie én behandeling van pijn.”

 

Terug naar boven