Blog19 april 2021

Kindercardioloog Theo Hoorntje helpt kinderen en ouders bij DC Klinieken Groningen

“Het is prettig om patiënten veel tijd en aandacht te kunnen geven.”

Van kleine baby’tjes bij wie een ruisje is gehoord tot jongeren met duizeligheid of hartkloppingen. Bij DC Klinieken Groningen ziet kindercardioloog Theo Hoorntje allerlei verschillende kinderen. “Bij veruit de meeste kinderen die wij zien, is er gelukkig niets ernstigs aan de hand.”

De kinderen die Theo Hoorntje bij DC Klinieken Groningen op spreekuur krijgt, zijn meestal doorgestuurd door bijvoorbeeld een consultatiebureau, huisarts of kinderarts. Vaak is er door die artsen iets gevonden wat mogelijk verband houdt met een hartafwijking. Gelukkig is dat laatste heel vaak niet het geval, vertelt Hoorntje. “In deze coronatijd hebben jongeren echt te lijden. Ik zie bijvoorbeeld relatief veel oudere kinderen met pijn op de borst, of met hartkloppingen. Onderzoek wijst uit dat met hun hart niets mis is, maar dat de oorzaak ligt in de ‘baas van het hart’, de hersenen. Corona levert dan zoveel stress op dat het hart ervan op hol slaat.”

 

Een enkele keer constateert Hoorntje wél ernstige afwijkingen. Omdat de lijnen met ziekenhuizen in de regio bijzonder kort zijn – Hoorntje weet precies naar wie hij eventueel moet doorverwijzen – kunnen kinderen in geval van nood razendsnel op de juiste plek verder worden geholpen. “Het komt erg weinig voor, maar laatst had ik nog een pasgeboren baby’tje bij wie ik een ernstige hartafwijking ontdekte. Het kind werd nog diezelfde dag in het ziekenhuis geopereerd.”

Vertrouwde, patiëntvriendelijke sfeer

Als er iets ernstigs aan de hand is, wil je snel worden geholpen. Als er niets ernstigs is, wil je snel gerust worden gesteld. Voor beide kunnen kinderen en hun ouders uitstekend terecht bij DC Klinieken Groningen. Patiënten kunnen er op korte termijn op spreekuur komen (er is geen wachtlijst), de artsen zijn ervaren en deskundig én de zorg is verzekerd. Volgens Hoorntje zijn dat nog niet eens alle voordelen. “Van patiënten horen we vaak terug dat de kleinschalige, vertrouwde sfeer van DC Klinieken ze zo goed beviel. Ze voelden zich daardoor snel op het gemak gesteld. Daarnaast vind ik het zelf prettig om patiënten veel tijd en aandacht te kunnen geven.”

 

Dat laatste merkt iedere patiënt vanzelf wanneer hij of zij met klachten naar de afdeling kindercardiologie van DC Klinieken Groningen wordt verwezen. “Eerst neem ik uitgebreid de tijd voor een gesprek over die klachten,” legt Hoorntje uit, “daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij ik goed kijk en luister naar het kind. Aansluitend doe ik in dezelfde ruimte een echo-onderzoek. Dat vinden veel kinderen en ouders ook prettig, dat dat door dezelfde arts wordt gedaan. Ik kan dan meteen eventuele vragen beantwoorden en ze laten zien wat ik zie. Nadat het kind is aangekleed, bespreek ik mijn bevindingen met ze. Ik geef dus meteen de diagnose.”

Bezoek aan kindercardioloog belangrijk

Bij het bespreken van de uitslag vertelt Hoorntje er ook bij wat die te betekenen heeft voor het dagelijks leven. “Neem als voorbeeld een ruisje. In de overgrote meerderheid van de gevallen is er bij een ruisje geen sprake van een hartafwijking. En als die er wel is, hoeft dat niet direct iets te betekenen voor het leven van een kind. Soms kan een gaatje bijvoorbeeld vanzelf dichtgroeien. Ik vertel er dan ook met nadruk bij dat de ouders niet aan anderen moeten vertellen dat hun kind een ruisje heeft. In mijn ervaring krijgen dergelijke kinderen heel snel een stempel, bijvoorbeeld op school, waarvan ze maar moeilijk afkomen.”

 

Zo is een bezoek aan DC Klinieken Groningen bij het vermoeden van een hartafwijking altijd belangrijk. “Want nogmaals, bij veruit de meeste kinderen die wij zien, is er uiteindelijk niets ernstigs aan de hand. Die ouders en kinderen kunnen we dan geruststellen. En bij de enkeling bij wie er wel een serieuze afwijking is, kunnen we heel snel tot actie overgaan.”

 

Terug naar boven