“Zijn er nog zaken waar ik zelf rekening mee kan houden om acne te voorkomen?”

Acne is een veelvoorkomend en vaak onderschat probleem. Helaas lopen veel pubers en ook volwassenen onnodig rond met een vervelende acne wat, heel begrijpelijk, zorgt voor een aangetast zelfbeeld en op termijn soms ook voor littekens.

‘Het hoort bij de leeftijd’ is een vaak gehoord argument, soms zelfs uit de mond van de huisarts. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om acne te verbeteren. Naast het gebruik van medicatie die ik als dermatoloog voorschrijf (zie de blog over isotretinoïne) vragen patiënten zich ook af of zij zelf nog dingen kunnen doen om acne te voorkomen of te verminderen.

Wat kun je zelf doen om acne te voorkomen?
1. Houd talgklieren open
Het is om te beginnen belangrijk om de talgklieropeningen niet te verstoppen. Zo ontstaan immers mee-eters, ook wel comedonen genoemd. Gebruik dus liever geen vette zalven of vette haarproducten. Make-up, zonnebrandcrème en gezichtscrème moet ‘niet-comedogeen’ zijn. Als dit op de verpakking staat, mag je ervan uitgaan dat een product geen mee-eters zal veroorzaken. In de apotheek zijn producten verkrijgbaar, waaronder gezichtscrèmes, die speciaal voor acne ontwikkeld zijn.

2. Zorg voor goede voeding
De meerderheid van de patiënten weet dat acne erger wordt na het eten van bijvoorbeeld chocolade. Zeer recent is pas duidelijk geworden dat er inderdaad een relatie bestaat tussen acne en bepaalde soorten voedingsproducten. Acne komt ook vaker voor bij mensen met overgewicht.
Met name de volgende producten of voedingsgewoonten kunnen acne verergeren:

  • te veel melkproducten (melk, kaas, yoghurt);
  • te veel producten met een zogenaamde hoge ‘glycemische index’ (snoep, cake, chocolade);
  • te weinig vis, fruit en groenten.

Hulp van de specialist
Als de acne niet rustig genoeg wordt nadat rekening is gehouden met deze adviezen, is het verstandig hulp bij de huisarts of dermatoloog te zoeken. Acne is namelijk behandelbaar!

Door Douwe Vellinga, dermatoloog