-interview – “We kunnen MDL-patiënten sneller verder helpen”

Korte wachtlijsten, snelle uitslag, prettige sfeer. Een maagonderzoek of darmonderzoek is niet erg prettig, maar bij DC Klinieken Dokkum doen MDL-artsen er alles aan om het leed te verzachten. MDL-arts Manolis Pyleris vertelt over zijn werk: “We kunnen een patiënt snel duidelijkheid geven over zijn klachten.”

Mocht u door uw huisarts of internist zijn doorverwezen naar het endoscopiecentrum van DC Klinieken Dokkum, dan komt u in goede handen terecht. MDL-arts Manolis Pyleris en zijn drie collega’s zijn jonge, enthousiaste artsen, die u in een goede sfeer helpen. Maar het allerbelangrijkste: het zijn artsen die goede zorg verlenen. Pyleris vertelt over zijn werk: “Wij doen endoscopieën van maag en darm, oftewel gastroscopieën en colonoscopieën. Met deze onderzoeken kunnen wij een diagnose stellen. We kunnen een patiënt dus een duidelijk antwoord geven op de vraag waar zijn klachten vandaan komen.”

Roesje
Een gastroscopie of colonoscopie is een onderzoek waarbij een dun slangetje met een camera in de maag of darm wordt ingebracht. Het kan een wat vervelend onderzoek zijn. Pyleris: “Om die reden kunnen wij een patiënt bij een maagonderzoek altijd een roesje geven als hij of zij dat wenst. Bij een darmonderzoek kunnen we dat roesje zelfs combineren met pijnstillers. Op die manier wordt het onderzoek veel beter ervaren. Overigens zijn er ook patiënten die bewust geen roesje willen. Bijvoorbeeld omdat een van de bijwerkingen van een roesje is dat je reflexen de rest van de dag verminderd zijn. Kortom, iedereen kan zijn eigen keuze maken.”

Korte wachtlijsten
De voordelen van een maag- of darmonderzoek bij DC Klinieken Dokkum zijn groot. Wellicht het grootste voordeel: iemand kan binnen een paar weken terecht voor een scopie. “De wachtlijsten zijn bij ons beduidend korter dan bij ziekenhuizen. Zo kunnen we een patiënt sneller verder helpen.” Verder krijgt een patiënt meteen de diagnose te horen in een kort gesprek na afloop van het onderzoek. Ook diens huisarts of internist wordt diezelfde dag op de hoogte gesteld. Die kan vervolgens als hoofdbehandelaar eventueel verdere actie ondernemen. “Dat is het geval als we bijvoorbeeld een tumor aantreffen. Kleine, eenvoudige poliepjes kunnen we direct tijdens de scopie zelf verwijderen.” Een laatste voordeel dat Pyleris noemt: de goede contacten met ziekenhuizen in de regio. “Stel dat we moeten doorverwijzen, of dat er een complicatie zou optreden, dan kunnen we dankzij ons netwerk patiënten snel doorsturen naar een ziekenhuis.”