• Behandeling
  • Praktische informatie
  • Vergoeding

Myomen

Algemeen

Myomen worden ook wel vleesbomen genoemd. Het zijn goedaardige knobbels in de spierwand van de baarmoeder en bestaan vooral uit spierweefsel. Myomen kunnen aan de buitenzijde van de baarmoeder zitten, in de baarmoederwand of in de baarmoederholte.

Myomen geven doorgaans geen of weinig klachten en worden vaak bij toeval gevonden. In sommige gevallen is gynaecologisch onderzoek dan nodig.

Geen verwijzing nodig van uw (huis)arts

Myomen worden tijdens een gynaecologische echo gevonden, de gynaecoloog zal direct met u de mogelijkheden bespreken. U heeft hiervoor geen aparte verwijzing nodig, deze behandeling valt onder verzekerde zorg.

Diagnose

Bij het vermoeden van myomen vindt zowel inwendig als uitwendig gynaecologisch onderzoek plaats. Ook kan de gynaecoloog besluiten om bloedonderzoek te doen. De plaats en grootte van de myomen kunnen worden beoordeeld met behulp van, meestal inwendige, echoscopie.

De meeste myomen groeien langzaam en blijven onopgemerkt. Klachten die het meest voorkomen zijn overmatig bloedverlies en menstruatiepijn. Het ruime bloedverlies kan bloedarmoede geven waardoor u zich moe of kortademig kunt voelen.

Andere, meer zeldzame klachten van myomen zijn een drukkend gevoel in de buik, pijn laag in de rug, klachten met plassen en klachten van pijn en/of bloedverlies bij het vrijen.

Behandeling

Als u geen klachten hebt, hoeft er niets aan de myomen gedaan te worden en is verdere controle overbodig. Bestaan er wel klachten dan kiest de gynaecoloog samen met u een behandeling. Daarbij wordt rekening gehouden met het aantal, de plaats en de grootte van de myomen, uw leeftijd en uw eventuele wens (nog) zwanger te worden.

Er zijn verschillende behandelingen, variërend van medicijnen tot een operatieve ingreep. Welke behandeling het wordt hangt af van het doel: klachten verminderen, groei van myomen tegengaan of myomen verwijderen. Het effect van de behandelingen wisselt.

Myomen

Afspraak maken

Voor een onderzoek naar myomen hoeft u geen afspraak te maken, omdat deze aandoening tijdens de gynaecologische echo wordt aangetroffen. Voor het maken van een afspraak voor een gynaecologische echo hebt u een verwijzing nodig van een (huis)arts. Als u die hebt, kunt u ons bellen voor een afspraak: 088 0100 900.

Wij zijn telefonisch bereikbaar van:

  • Maandag t/m donderdag van 8:00 tot 20:00 uur
  • Vrijdag van 8:00 tot 18:00 uur
  • Zaterdag van 9:00 tot 13:00 uur

Mocht u een gemaakte afspraak toch niet na kunnen komen, zeg deze dan telefonisch en minstens 24 uur van tevoren af. Als u niet verschijnt of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.

Voor de afspraak

Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie. Wat moet u meenemen en bij de balie laten zien?:

Tenslotte

Myomen kunnen vervelende klachten geven, maar ze zijn niet bedreigend. Meestal heeft u voldoende tijd om over de verschillende behandelingen na te denken en een besluit te nemen. De gynaecoloog kan u hierbij adviseren.

Myomen

Wordt een behandeling van myomen vergoed bij DC Klinieken vergoed?

Ja. Een behandeling van myomen valt onder de basisverzekering en wordt volledig door uw zorgverzekeraar vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

Meer informatie over vergoedingen bij DC Klinieken

Hebt u nog vragen over vergoedingen van zorg binnen DC Klinieken, kijk dan op de website onder vergoedingen. Of neem contact op met de financiële administratie via het telefoonnummer 088 0100 937 of mail naar debiteuren@dcklinieken.nl.