• Behandeling
  • Praktische informatie
  • Vergoeding

Pigmentbehandeling

Heeft u last van ouderdomsvlekken, zwangerschapsmasker, sproetjes of cafe-au-lait vlekken? Pigmentvlekken zijn huidproblemen die uw uiterlijk kunnen bepalen. Zij kunnen bij DC Klinieken goed behandeld worden met licht- en lasertherapie.

Wat houdt pigmentbehandeling in?

Lichttherapie en/of lasertherapie is zeer geschikt voor het verwijderen/normaliseren van overmatige pigmentatie in de huid. Afhankelijk van het type pigment en uw huidtype wordt behandeling met de flitslamp of laser uitgevoerd.

De flitslamp produceert licht met hoge energie, wat geabsorbeerd wordt door het teveel aan pigment welke zich in de huid bevindt. Het door het huidpigment opgenomen licht wordt omgezet naar warmte waardoor een oppervlakkige verbanding ontstaat waarna het pigment via afschilfering verdwijnt. Beschadiging van omliggende huid wordt voorkomen doordat alleen het overmatige pigment wordt behandeld.

De laser produceert tevens licht met hoge energie. Deze wordt echter geabsorbeerd in water, welke zich in alle huidcellen bevindt. Hierdoor ontstaan er vele minuscule gaatjes in de huid waardoor er huidvernieuwing optreedt. Dit zorgt voor normalisatie van het pigment waardoor de donkere verkleuring minder zichtbaar wordt.

Na iedere behandeling wordt de pigmentafwijking minder zichtbaar en zal uiteindelijk bijna/volledig in de normale huidskleur wegvallen.

Verwijzing van uw (huis)arts

U kunt zowel met als zonder verwijzing van uw (huis)arts bij de huidtherapeut en laserspecialist terecht voor licht- en lasertherapie. Indien u zonder verwijzing komt zal de huidtherapeut een zogenaamde screening uitvoeren om te bepalen of consultatie met een (huis)arts gewenst is alvorens u lichttherapie en/of lasertherapie kunt ondergaan.

Voor de behandeling

Voor de behandeling vindt een intake gesprek plaats met de huidtherapeut of laserspecialist dat 35,- euro* kost. Tijdens de intake wordt bepaald of u in aanmerking komt voor licht- en/of lasertherapie en wordt in overleg met u een passend behandelplan opgesteld om de huidproblemen doelgericht aan te pakken.
*Deze 35,- euro worden verrekend met de eerste behandeling.

De huid mag voor behandeling niet gebruind zijn. Daarom is het van belang 6 weken voor de behandeling niet onbeschermd (kleding of spf 30-50) blootgesteld te worden aan de zon. Zonnebank en bruiningscreme moeten 6 weken voor de behandeling vermeden worden.

Indien u in aanmerking komt voor lichttherapie en/of lasertherapie wordt een proefbehandeling ingepland en uitgevoerd. Hierbij wordt een klein gebied behandeld om complicaties uit te sluiten. Na enkele weken wordt het effect geëvalueerd waarna besloten wordt of het behandeltraject kan worden gestart.

Indien er sprake is van een kleine pigmentafwijking zal de proefbehandeling niet plaatsvinden, de gehele afwijking zal direct behandeld worden.

De behandeling

Tijdens de behandeling moet door iedereen die in de behandelruimte aanwezig is, een speciale bril worden gedragen, om oogschade veroorzaakt door het licht uit de laser/flitslamp te voorkomen.

De huidtherapeut bepaalt in overleg met u welke pigmentafwijkingen/gebied behandeld wordt. Vervolgens zal, indien van toepassing, een lotion worden aangebracht om ervoor te zorgen dat het licht gemakkelijker door de huid dringt. In sommige gevallen wordt er gebruik gemaakt van een mal om zo de omliggende huid met normale pigmentatie te beschermen tegen het licht. Vervolgens wordt de kop op de huid geplaatst en wordt dat gedeelte behandeld. Hierbij voelt u warmte, die niet pijnloos, maar wel te verdragen is. Het gevoel is vergelijkbaar met een klein prikje, alsof een elastiekje tegen de huid geschoten wordt. U wordt steeds op dezelfde manier behandeld totdat alle pigmentatie is behandeld.

Naderhand kan de huid gekoeld worden en kan de huidtherapeut de juiste verzorgingsproducten aanbrengen zodat de reacties, veroorzaakt door de warmte, afnemen en de huid goed beschermd is.

Na de behandeling

Na de behandeling is de overmatige pigmentatie donkerder/grijs gekleurd. De omliggende huid is ten gevolge van de warmte ontwikkeling rood en dik.

De verkleuringen worden donkerder, ontwikkelen zich tot korstjes/velletjes waarna na enkele dagen tot weken de gezonde huid zichtbaar wordt.

Duur van de behandeling

De duur van een behandeling met lichttherapie en/of lasertherapie is afhankelijk van het behandelgebied. Deze varieert van 30 minuten tot 60 minuten. Er zijn meerdere behandelingen nodig om een optimaal resultaat te bereiken.

 

Pigmentbehandeling

Afspraak maken

U kunt een afspraak maken voor een consult met de huidtherapeut of laserspecialist. Het eerste consult kost €35,- en wordt verrekend met een vervolg consult/behandeling. U kunt zowel met als zonder verwijzing bij ons terecht. U kunt ons bellen voor een afspraak: 088 0100 900. Kijk hier voor onze telefonische bereikbaarheid.

Voor de afspraak

Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie. Wij verzoeken u onderstaande documenten mee te nemen naar het eerste consult;

  • Aanvraagformulier of verwijzing (indien van toepassing)
  • Verzekeringspasje
  • Identiteitsbewijs
  • Actueel Medicatie Overzicht (indien van toepassing)

Na de afspraak

Na ontharing met lichttherapie en/of lasertherapie zijn de volgende adviezen van belang:

  • De korstjes/velletjes die na de behandeling ontstaan niet beschadigen/manipuleren
  • De huid mag gedurende het behandeltraject niet onbeschermd (kleding of spf 30-50) worden blootgesteld aan de zon
  • Zonnebank en bruiningscrème moeten gedurende het behandeltraject worden vermeden

 

Pigmentbehandeling

Wordt pigmentbehandeling bij DC Klinieken vergoed?

Over het algemeen wordt de behandeling van pigmentafwijkingen met lichttherapie en/of lasertherapie niet vergoed door uw zorgverzekeraar. Deze maakt soms een uitzondering indien het pigment is gerelateerd aan een medische aandoening en/of deze aanwezig is in het gelaat. Indien u wilt weten of u voor een vergoeding in aanmerking komt of specifieke informatie wenst over uw vergoeding dient u contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.

De tarieven kunt u terugvinden in de prijslijst laserbehandelingen onder overzicht tarieven.

Meer informatie over vergoedingen bij DC Klinieken

Hebt u nog vragen over vergoedingen van zorg binnen DC Klinieken, kijk dan bij vergoedingen of neemt u dan contact op met de huidtherapeut via telefoonnummer (071) 560 55 20 (Voorschoten), (020) 573 0310 (Oud Zuid) of mail naar huidtherapie@dcklinieken.nl.