Reumatologie

 • Let op: Vanaf heden nemen we geen nieuwe patiënten meer aan voor dit specialisme. Per 1 januari 2018 zal dit specialisme uit ons zorgaanbod verdwijnen.

Wat houdt het specialisme reumatologie in?
Reumatologie is het specialisme dat zich bezighoudt met het bewegingsapparaat. Wanneer u klachten heeft van het bewegingsapparaat (gewrichten, spieren, pezen en botten) en/of inwendige organen die lijken op reumatische ziekten, zal de huisarts u doorverwijzen naar de reumatoloog.

Wat is een reumatoloog?
Een reumatoloog is een medisch specialist met speciale kennis over reumatische aandoeningen (reuma). Hij is gespecialiseerd in het behandelen van reumatische aandoeningen waarbij gewrichten ontstoken raken en van reumatische aandoeningen waarbij de inwendige organen betrokken zijn.

Symptomen reuma
Reumatische ziekten zijn onder te verdelen in vier groepen met de daarbij behorende symptomen:

 • Ontstekingsreuma
  Reumatoïde artritis (RA), ziekte van Bechterew, artritis psoriatica en jicht. Bij deze aandoeningen voelen de gerichten pijnlijk en gezwollen. Vaak beperken dergelijke aandoeningen de beweeglijkheid.
 • Artrose
  Bij deze vorm van reuma is er sprake van gewrichtsslijtage. Kenmerken van artrose zijn pijn, stijfheid en bewegingsbeperkingen.
 • Wekedelenreuma
  Wekedelenreuma is een verzamelnaam van aandoeningen aan het bewegingsapparaat van spieren, pezen en banden.
 • Auto-immuunziekten
  Hieronder vallen de ziekte van Sjögren, SLE, Wegener, polymyalgia reumatica, en bindweefselaandoeningen, waaronder Sclerodermie.