• Behandeling
  • Voorbereiding
  • Vergoeding

Kijkoperatie van de schouder

Wat houdt een kijkoperatie van de schouder in?

Een kijkoperatie (arthroscopie) van de schouder is een ingreep waarbij de orthopedisch chirurg in de schouder kan kijken en eventueel direct kan behandelen. Hiervoor gebruikt hij een scoop. Dit is een dun buisje met een camera waarmee de orthopedisch chirurg in de schouder kijkt. Zo kan hij de oorzaak van uw klacht(en) vinden en eventueel meteen behandelen.

Het spreekuur

Tijdens het eerste spreekuur wordt er een diagnose wordt door de orthopedisch chirurg vastgesteld aan de hand van de aard van uw klachten, een lichamelijk onderzoek, röntgenonderzoek en eventueel een MRI-onderzoek.

Preoperatief spreekuur

Indien een ingreep plaats moet vinden krijgt u een afspraak op het preoperatieve spreekuur. Hier krijgt u informatie en instructies over de voorbereiding op de operatie, medicijngebruik en nazorg.

De operatie

Tijdens de ingreep ligt u in een strandstoelpositie of op uw zij. De orthopedisch chirurg maakt twee tot vier sneden in uw schouder. Hierna brengt hij de scoop in het schoudergewricht. Dit is een dunne buis met daarin een lenzensysteem (camera). Het brengt licht in het gewricht, waardoor het inwendige van het gewricht is te zien.

Een kleine Tv-camera is gekoppeld aan de artroscoop en laat het beeld zien op een tv-scherm. De orthopeed kan nu de kop en de kom van het gewricht zien, evenals de pezen, het gewrichtskapsel, het kraakbeen van de gewrichtsrand en de slijmbeurs die tussen gewricht en schouderblad ligt.

De operatieve ingreep is afhankelijk van de afwijkingen die de orthopeed aantreft. In de meeste gevallen kan meteen een behandeling volgen.

De meest voorkomende ingrepen tijdens deze operatie zijn:

  • Het stabiliseren van de schouder indien de schouder uit de kom gaat
  • Het hechten van de cuff (de pezen van de schouder)
  • Het verwijderen van slijmbeursweefsel

Duur van de operatie

Een kijkoperatie van de schouder duurt 30 tot 60 minuten.

Kijkoperatie van de schouder

Afspraak maken

Voor een kijkoperatie van de schouder moet u altijd een afspraak maken. Voor het maken van een afspraak hebt u een verwijzing nodig van een (huis)arts. Als u die hebt, kunt u ons bellen voor een afspraak: 088 0100 900.

Wij zijn telefonisch bereikbaar van:

  • Maandag t/m donderdag van 8:00 tot 20:00 uur
  • Vrijdag van 8:00 tot 18:00 uur
  • Zaterdag van 9:00 tot 13:00 uur

Mocht u een gemaakte afspraak toch niet na kunnen komen, zeg deze dan telefonisch en minstens 24 uur van tevoren af. Als u niet verschijnt of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.

Voor de afspraak

Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie. Wat moet u meenemen en bij de balie laten zien?:

 Tenslotte

Na de kijkoperatie van de schouder krijgt u instructies mee voor de nazorg en het hervatten van uw dagelijkse werkzaamheden. In de meeste gevallen zal de specialist u doorverwijzen naar een fysiotherapeut. Er wordt een afspraak met u gemaakt voor de nacontrole.

Meer informatie

Onze schouderorthopeed dr. W.J. Willems geeft op zijn website www.schouderchirurgie.nl een weerslag van zijn jarenlange ervaringen als orthopedisch chirurg. Hier vindt u meer informatie over diverse orthopedische behandelingen van schouder- en elleboogklachten.

Kijkoperatie van de schouder

Wordt een kijkoperatie van de schouder bij DC Klinieken vergoed?

Ja. Een kijkoperatie van de schouder valt onder de basisverzekering en wordt volledig dor uw zorgverzekeraar vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

Meer informatie over vergoedingen bij DC Klinieken

Hebt u nog vragen over vergoedingen van zorg binnen DC Klinieken, kijk dan op de website onder vergoedingen. Of neem contact op met de financiële administratie via het telefoonnummer 088 0100 937 of mail naar debiteuren@dcklinieken.nl.