• Behandeling
  • Voorbereiding
  • Vergoeding

Behandeling Ziekte van Dupuytren

Wat is de ziekte van Dupuytren?

Dupuytren is een aandoening waarbij zich een knobbeltje tot een harde streng in de hand ontwikkelt die de mobiliteit van de handen erg vermindert. Deze verharding zorgt ervoor dat de hand ook een bepaalde onnatuurlijk houding aanneemt (klauwhand).

De streng ontstaat binnen enkele maanden, maar het kan soms jaren duren voordat de ziekte verergert en een ingreep noodzakelijk wordt. De strengen kunnen in de hele handpalm en in alle vingers voorkomen. De ziekte kan zich dusdanig ontwikkelen, dat er beperkingen gaan ontstaan in uw dagelijkse leven. Wanneer u uw hand niet meer vlak op de tafel kunt leggen, is het moment voor een behandeling.

Verwijzing van uw (huis)arts

In overleg met uw (huis)arts is er besloten om een afspraak te maken voor behandeling van de ziekte van Dupuytren. Bij DC Klinieken kunt u meestal binnen een week terecht voor een afspraak.

De operatie

De ziekte van Dupuytren wordt operatief behandeld. Het is belangrijk om te weten dat de behandeling niet is gericht op het wegnemen van de ziekte, maar op het herstellen van de handfunctie (strekken van de vingers).

Voor de operatie wordt u plaatselijk verdoofd. De plastisch chirurg maakt een kleine snede gemaakt en het aangetaste weefsel weggenomen. Na de ingreep wordt de wond gehecht en een drukverband aangebracht.

Duur van de operatie

De operatie tegen de aandoening ziekte van Dupuytren kan tot 60 minuten duren.

Behandeling Ziekte van Dupuytren

Afspraak maken

Voor behandeling van de ziekte van Dupuytren moet u altijd een afspraak maken. Voor het maken van een afspraak hebt u een verwijzing nodig van een (huis)arts. Als u die hebt, kunt u ons bellen voor een afspraak: 088 0100 900.

Wij zijn telefonisch bereikbaar van:

  • Maandag t/m donderdag van 8:00 tot 20:00 uur
  • Vrijdag van 8:00 tot 18:00 uur
  • Zaterdag van 9:00 tot 13:00 uur

Mocht u een gemaakte afspraak toch niet na kunnen komen, zeg deze dan telefonisch en minstens 24 uur van tevoren af. Als u niet verschijnt of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.

Voor de afspraak

Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie. Wat moet u meenemen en bij de balie laten zien?:

  • het aanvraagformulier, dat u van uw (huis)arts meekrijgt
  • uw verzekeringspasje
  • uw identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO)

Belangrijk

Kort na de ingreep kunt u naar huis. De behandelend specialist geeft instructies mee voor het hervatten van uw dagelijkse werkzaamheden. Het is belangrijk dat u meteen na de behandeling uw vingers buigt en strekt.

Na de ingreep van de ziekte van Dupuytren kunt u nog wat stijfheid in de hand ervaren. Houdt dit gevoel enkele weken aan, dan adviseren wij om contact op te nemen met de behandelende kliniek.

U krijgt een vervolgafspraak voor het verwijderen van de hechtingen. De hechtingen worden gemiddeld twee weken na de behandeling verwijderd.

Behandeling Ziekte van Dupuytren

Wordt een behandeling van de Ziekte van Dupuytren bij DC Klinieken vergoed?

Ja. Een behandeling van de Ziekte van Dupuytren valt onder de basisverzekering en wordt volledig door uw zorgverzekeraar vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

Meer informatie over vergoedingen bij DC Klinieken

Hebt u nog vragen over vergoedingen van zorg binnen DC Klinieken, kijk dan op de website onder vergoedingen. Of neem contact op met de financiële administratie via het telefoonnummer 088 0100 937 of mail naar debiteuren@dcklinieken.nl.