• Onderzoek
 • Praktische informatie
 • Vergoeding

Hiv-sneltest

Wat is een Hiv-sneltest?

De hiv-sneltest is een gevalideerde test die aantoont of er antistoffen in het bloed aanwezig zijn tegen het hiv-virus. Als de test positief is betekent dit dat het hiv-virus zich in het bloed bevindt. Is de test negatief, dan is er geen hiv-virus aanwezig.

Anoniem

Om het voor u zo laagdrempelig mogelijk te maken om de test uit te laten voeren is de test anoniem. Als u belt voor een afspraak hoeft u geen persoonlijke gegevens te vermelden, alleen een voornaam is voldoende.

Hiv-sneltest, hoe en waarom?

U kunt de hiv-sneltest doen als u risico heeft gelopen op besmetting. Dat kan een seksueel risico zijn (onbeschermde seks) of een prikincident. De test is gevalideerd als het risicomoment 11 weken terug of langer geleden heeft plaatsgevonden.

Voor het onderzoek

Voorafgaand aan het onderzoek zal de verpleegkundige u enkele vragen stellen om de aard van het risico te kunnen inschatten. Ook kunt u uw eigen vragen stellen.

Het onderzoek

Het onderzoek bestaat uit een vingerprik. Het bloed wordt met een capillair buisje opgevangen en op de test gedaan. De test die gebruikt wordt is de Determine™ hiv-1/2 test én de hiv Ag/Ab Combo test. Het duurt ongeveer 20 minuten voor de uitslag bekend is.

Na het onderzoek

Nadat de vingerprik heeft plaatsgevonden, kunt in de wachtkamer plaatsnemen om de uitslag af te wachten.

De uitslag

Als de test negatief is, en u dus niet met het virus bent besmet kunt u naar huis. Als de test positief is wordt altijd een tweede bloedafname gedaan om vergissingen uit te sluiten. De tweede bloedafname vindt (anoniem) plaats in het laboratorium. Het duurt een week tot deze uitslag binnen is.

Duur van het onderzoek

Het hele onderzoek, met voor- en nagesprek, duurt bij elkaar ongeveer een half uur.

Hepatitis B vaccinatie

Personen uit de risicogroep kunnen gratis gevaccineerd te worden tegen het hepatitis B virus. De vaccinatie bestaat uit 3 injecties die gegeven worden in maand 0, 1 en 6.

Ons team

Het ervaren team van het Hiv Behandelcentrum bestaat uit:

 • Marc van der Valk (Internist-infectioloog);
 • Arne van Eeden (Internist-infectioloog);
 • Hans-Erik Nobel (Verpleegkundig consulent);
 • Wilma Brokking(Verpleegkundig specialist);
 • Loek Elsenburg  (Verpleegkundig consulent);
 • Lida Soares (Praktijkassistente);
 • Mieke van de Akker (Dataverzamelaar Stichting Hiv Monitoring);
 • Yvonne Bakker (Dataverzamelaar Stichting Hiv Monitoring);
 • Ieda Viana (Laborante);
 • Christa Jonker (Laborante).

 

Hiv-sneltest

Een afspraak maken

Een afspraak voor de hiv-sneltest kunt u maken bij een van de verpleegkundigen van de afdeling Interne Geneeskunde via telefoonnummer 088 0100 944 . Als u meer informatie wilt kunt u vragen naar Wilma Brokking. Wij zijn telefonisch bereikbaar tussen 8.30 uur en 17.00 uur. Ook kunt u voor meer informatie een email sturen naar
wbrokking@dcklinieken.nl.

Voor de afspraak

Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie met uw voornaam. U hoeft geen verzekeringspapieren te laten zien i.v.m. de anonimiteit.

Belangrijk

U kunt de uitslag op papier mee krijgen. Ook  is het mogelijk een certificaat te krijgen als u de hiv-test heeft gedaan i.v.m. een visumaanvraag.

Hiv-sneltest

Wordt een Hiv-sneltest bij DC Klinieken vergoed?

Nee, een Hiv-sneltest wordt niet vergoed door zorgverzekeraars. De test kost euro 25,- en kan alleen contant worden afgerekend.

Meer informatie over vergoedingen bij DC Klinieken

Hebt u nog vragen over vergoedingen van zorg binnen DC Klinieken, kijk dan op de website onder vergoedingen. Of neem contact op met de financiële administratie via het telefoonnummer 088 0100 937 of mail naar debiteuren@dcklinieken.nl.