HIV Behandelcentrum

U kunt bij ons terecht voor integrale hiv-zorg. Wij bieden tijd, aandacht en kijken breed naar gezondheidsproblemen. Door te kijken naar ‘het gehele plaatje’ (holistische benadering) betrekken wij de patiënt en zoeken daarbij samen naar oplossingen. De huisarts wordt, indien gewenst, zoveel mogelijk bij de zorg betrokken. Lees verder over onze visie op medische zorg.

Ons team
Het betrokken en ervaren team van het HIV Behandelcentrum bestaat uit Marc van der Valk (internist-infectioloog),  Arne van Eeden (internist-infectioloog), Wilma Brokking (verpleegkundig specialist) en Loek Elsenburg (gespecialiseerd verpleegkundige), Lida Soares en Simone Koopman.

Naast het algemene telefoonnummer kunt u het HIV Behandelcentrum ook direct bellen op 088 0100 944

Hiv

Hiv is een virusaandoening die men o.a. via seks en bloed kan oplopen. Soms hebben mensen in het begin duidelijke klachten van een acute hiv-infectie maar in veruit de meeste gevallen zijn er geen klachten en merkt  men niet echt dat hij/zij met het virus  besmet is. Geleidelijk aan kunnen klachten ontstaan die deels te maken hebben met afgenomen immuniteit. Ook kan men ernstig ziek worden en ernstige immuniteit problemen ontwikkelen die onder aids vallen.

Behandeling
De behandeling is de afgelopen jaren in alle opzichten enorm verbeterd. Vroeger moest men moeilijk te slikken medicatie op meerdere momenten van de dag innemen. Nu is er een ruime keuze uit medicijncombinaties van meestal 3 middelen die 1 of 2 maal per dag ingenomen moeten worden. De medicijnen zijn nauwelijks meer ‘giftig’ zoals ze vroeger waren, ze geven niet meer de ernstige afwijkingen in het uiterlijk en worden goed verdragen. Als u gestart bent met hiv-remmers is het mogelijk een vrijwel  normaal leven te lijden. Mensen die behandeld worden met hiv-remmers zijn nagenoeg niet meer besmettelijk voor anderen, hebben een goede  levensverwachting  en worden net als ieder ander gewoon ouder.

Begeleiden en coachen
De behandeling van hiv is erop gericht een zo gewoon mogelijk leven te leiden. Het accepteren van de hiv-diagnose en hiv integreren in uw leven is een belangrijk aandachtspunt. Daarbij kunnen onderwerpen op verschillende levensgebieden aan bod komen: lichamelijke en geestelijke gezondheid, de thuissituatie, werk en seksualiteit.

Klachten, problemen en onzekerheden kunnen altijd besproken worden. Er wordt gekeken wat u zelf kunt doen of veranderen en op welke wijze wij u daarbij kunnen ondersteunen. Wij proberen hiervoor een open, veilige en vertrouwde omgeving te creëren.

Vaccinaties
Indien noodzakelijk kunnen wij vaccineren tegen hepatitis A, B en Meningokokken. De hepatitis B vaccinaties zijn gratis.

Soa zorg  
De hiv-zorg kan gecombineerd worden met onderzoek naar seksueel overdraagbare aandoeningen (soa). Daarvoor wordt samengewerkt met de huisartsen.

PrEP
Bescherming tegen hiv door de hiv-preventie pil PrEP is per 1 januari 2018, met het verlagen van de prijs, toegankelijker geworden voor een grotere groep gebruikers. Ondanks het feit dat PrEP een zeer effectieve werking heeft wordt het in Nederland momenteel niet vergoed door de zorgverzekeraar. Wel moeten er de juiste tests en controles plaatsvinden alvorens men start en tijdens het gebruik van PrEP. We merken de laatste tijd dat er veel vragen zijn rondom het gebruik van PrEP. Hiervoor kunt contact opnemen met het HIV Behandelcentrum van DC Klinieken Lairesse en vragen naar de verpleegkundigen Loek Elsenburg en/of Wilma Brokking die vrijblijvend de mogelijkheden met u kunnen doornemen ten aanzien van PrEP-gebruik waarin uiteraard de Nederlandse multidisciplinaire PrEP-richtlijn gevolgd wordt.

Lees hier meer over ons centrum in Amsterdam