Plastisch chirurg P. Khoe: “Zorg kan anders dan in het ziekenhuis”

Publicatiedatum:

Een patiënt niet meer lang laten wachten. Hem of haar geen nummer laten zijn. Zo’n patiëntvriendelijke benadering was het idee van plastisch chirurg drs. Patrick Khoe achter DC Klinieken Groningen. Nu is het eindelijk zover. Plannen heeft Khoe echter nog genoeg: “We willen snel en goed toegankelijk zijn voor patiënten én verwijzers.”

Wie aan plastische chirurgie denkt, denkt misschien in eerste instantie vooral aan allerlei cosmetische, esthetische ingrepen, zoals liposuctie, borstvergrotingen en een face lift. Die associatie is terecht, maar esthetische chirurgie is maar een deel van het werk van een plastisch chirurg, zo vertelt Khoe. “Ons vakgebied is heel breed. De focus bij DC Klinieken ligt vooral op reconstructies, zoals het dichten van de huid na bijvoorbeeld het verwijderen van huidkanker. En op handchirurgie, een bijzonder specialisme.” Volgens Khoe is de hand een buitengewoon complex onderdeel van het lichaam en is kennis van de anatomie ervan essentieel voor goede chirurgen, bijvoorbeeld na de amputatie van een vinger. “Om die reden hebben we uitstekende eigen handchirurgen in dienst, van wie Tallechien Tempelman er een is. Deze handchirurgen hebben een speciaal Europees examen afgelegd of hebben de intentie dit te gaan doen. Zo kunnen we bepaalde kwaliteit garanderen. Daarnaast zijn er altijd handtherapeuten aanwezig, die de patiënt zorgvuldig begeleiden.”

Betere zorg
Met de komst van DC Klinieken Groningen komt een droom uit voor Khoe. Als ervaren plastisch chirurg in verschillende ziekenhuizen merkte hij dat de zorg anders en beter kan worden georganiseerd. “Vaak moeten patiënten er lang wachten voor ze terechtkunnen. Ook krijgen ze te maken met verschillende afspraken op verschillende dagen. In mijn ogen moest dat  patiëntvriendelijker en efficiënter kunnen, de patiënt moet centraal staan. Daarom zijn we al in een vroeg stadium met zorgverzekeraars om tafel gegaan, om ook hun wensen te inventariseren. Uiteindelijk is dit het resultaat. Zogeheten laagcomplexe zorg, binnen de plastische chirurgie, dermatologie en allergologie, krijgt nu een plek bij DC Klinieken Groningen.”

“Wij willen ook heel toegankelijk
worden voor huisartsen en
andere verwijzers”

Unieke samenwerking
Wie straks bij DC Klinieken Groningen met een verwijzing een afspraak wil maken bij Khoe, zal merken dat de wachtlijsten kort zijn. “Dat is een van de grote voordelen van DC Klinieken. Maar daarnaast wil ik de unieke samenwerking tussen verschillende specialismen noemen. Om een voorbeeld te geven, we werken momenteel hard aan een ‘Vreemde Vlekken-spreekuur’, een samenwerkingsvorm tussen plastisch chirurgen en dermatologen, waarbij beide tegelijk spreekuur aan het houden zijn. Stel je voor dat iemand op dat spreekuur komt met een plek waarvan de dermatoloog vindt dat die moet worden verwijderd. Ik kan er dan direct worden bijgehaald om te beoordelen hoe de wond het mooist hersteld kan worden. Zo’n samenwerking vind je nergens anders. Of er gaan vele weken overheen voordat iemand een afspraak kan maken…”

Niet alleen voor patiënten wil Khoe de zorg zo snel en laagdrempelig maken. “Wij willen ook heel toegankelijk worden voor huisartsen en andere verwijzers. Ze moeten ons bijvoorbeeld gemakkelijk kunnen bellen met een vraag. Ook streven we naar goed onderwijs voor verwijzers, zoals via nascholingen. Op die manier willen we patiënten én verwijzers bedienen. Tot slot willen we ook samenwerken met het UMCG. Dan kunnen we de expertise van een academisch ziekenhuis combineren met de service van een focuskliniek. Het beste van beide werelden.”