aA
088 0100 900
Pagina voorlezen

Pijnbehandeling

Pijnbehandeling in het kort

 • Pijnbehandelingen zijn gericht op het verminderen of wegnemen van de pijn.
 • Er zijn verschillende pijnbehandelingen: van invasieve behandelingen tot psychologische ondersteuning.
 • Bij DC Klinieken kunt u snel terecht in een van de 10 erkende pijncentra.

Wat is een pijnbehandeling?

Iedereen ervaart wel eens pijn. Het kan gaan om een vervelende pijnscheut of zeurende pijn. Maar ook kan het gaan om pijn waarbij de kwaliteit van leven minimaal is. Bij sommige pijnklachten kunnen de meeste algemene activiteiten al een probleem vormen. Iemand kan dan problemen ervaren met het beoefenen van een sport of het tillen van lichte materialen. Voor deze diverse vormen van pijn zijn er bij DC Klinieken verschillende pijnbehandelingen.

 

Bij DC Klinieken worden voornamelijk patiënten met chronische pijn behandeld. Dat is een vorm van pijn die minimaal drie maanden aanhoudt. De pijn verliest daarbij de signaalfunctie en wordt een aandoening.

De behandeling

Intake

Tijdens het eerste gesprek brengt de pijnspecialist de klachten direct in kaart. Hij kijkt naar de plaats en eventuele uitstraling van de pijn en naar factoren die deze pijn beïnvloeden. Volgens de werkwijze inventariseert hij welk onderzoek en welke behandelingen de patiënt eerder heeft ondergaan.

 

In de pijncentra van DC Klinieken hanteren we een multidisciplinaire aanpak. Door het bundelen van verschillende specialismen is de patiënt verzekerd van een volwaardige aanpak. Bovendien is de kans op vermindering of het wegnemen van de pijn groter. Ook kunnen we zo meerdere onderzoeken op dezelfde dag te verrichten. De patiënt kan dus snel terecht voor aanvullend onderzoek, zoals röntgenfoto’s , MRI of een consult bij de neuroloog .

Onderzoek

Tijdens het onderzoek draait alles om het stellen van een zo nauwkeurig mogelijke pijndiagnose. Dankzij een intensieve samenwerking met verschillende medische centra van DC Klinieken zijn de pijncentra optimaal uitgerust met moderne apparatuur.

 

Pijn – in tegenstelling tot bloeddruk of cholesterol – is niet altijd niet direct te meten. Hierdoor kan diagnostiek een uitdagende opgave zijn. Beeldvormend onderzoek (röntgen, MRI) kan afwijkingen in bijvoorbeeld de wervelkolom uitstekend in kaart brengen.

 

Het is niet altijd te zeggen of deze afwijkingen de pijn ook veroorzaken. DC Klinieken werkt daarom met diagnostische injecties. Wanneer de pijnspecialist vermoedt dat bijvoorbeeld een zenuw of gewrichtje een oorzaak is van de pijnklachten, dan kan hij deze verdoven door een klein beetje verdovingsvloeistof erbij te spuiten. Hij brengt dan, met behulp van röntgenapparatuur, een dun naaldje in. Vermindert of verdwijnt de pijn? Dan speelt de verdoofde plek zeer waarschijnlijk een belangrijke rol bij de pijnklachten.

De behandeling

Er zijn verschillende behandelingen om pijnklachten te behandelen:

 

 • Invasieve behandeling: de patiënt krijgt injecties toegediend. Dit zijn ontstekingsremmers waarvan de hoeveelheid langzaam wordt opgevoerd. Dat gebeurt om vast te stellen of de pijn vermindert.

 

 • Zenuwblokkade: de specialist blokkeert de zenuw met verdovende middelen of een behandeling met warmte. Zo worden (alleen) de vezels die pijnprikkels doorgeven beschadigd.

 

 • Medicatie: Het kan zijn dat na een behandeling de specialist medicatie voorschrijft. Hij zal het verwachte effect en eventuele bijwerkingen met de patiënt doornemen en vervolgafspraken maken om het effect te vervolgen.

 

 • Psychologische ondersteuning: pijnklachten kunnen ook psychische klachten geven. Zeker als de pijn al lang aanwezig is en veel beperkingen geeft. In dat geval kan behandeling en begeleiding door een gespecialiseerde psycholoog verbetering geven. In sommige gevallen kan een aanvullende behandeling door een gespecialiseerde psychiater nodig zijn. Zoals bij ernstige stemmings- en angststoornissen.

Vestigingen

Bekijk locatie op de kaart
DC Klinieken Alkmaar
DC Klinieken Almere
DC Klinieken Breda
DC Klinieken Dokkum
DC Klinieken Groningen
DC Klinieken Lairesse
DC Klinieken Maastricht
DC Klinieken Roermond
DC Klinieken Rotterdam
DC Klinieken Schiedam
DC Klinieken Voorschoten

Erkende pijncentra

Een pijnbehandeling bij DC Klinieken betekent een effectieve aanpak van pijn in een van de 10 erkende pijncentra. Deze vormen de grootste keten van pijncentra in Nederland.

 

Binnen de pijncentra werken anesthesiologen-pijnspecialisten, neurologen, orthopeden, fysiotherapeuten en psychologen samen om patiënten de beste zorg aan te bieden.

 

Vergoedingen

De pijnzorg bij DC Klinieken valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat het pijnbehandeling volledig door uw zorgverzekeraar wordt vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

 

 

Praktische informatie

Verwijzing

Voor een pijnbehandeling heeft u een verwijzing nodig. Bespreek uw klachten eerst met uw huisarts. Mocht deze verder onderzoek nodig vinden, dan kunt u met de verwijzing van uw huisarts een afspraak maken.

 

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken voor een pijnbehandeling? Dit kan via de website of telefonisch. Belangrijk: u heeft eerst een verwijzing van uw (huis)arts nodig.

 

Wij zijn telefonisch bereikbaar op de volgende tijdstippen:

 

 • Maandag t/m donderdag van 8.00 tot 20.00 uur;
 • Vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur;
 • Zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur.

 

Bent u plots verhinderd? Zeg uw afspraak dan uiterlijk 24 uur van tevoren af. Als u niet verschijnt, of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.

Veelgestelde vragen

 • Wordt de behandeling vergoed?

  Deze behandeling valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat deze volledig door uw zorgverzekeraar wordt vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

  Was deze informatie nuttig?

  Ja(8) Nee(1)

Afspraak maken of terugbellen

Een afspraak maken kan ook telefonisch via 088 0100 900.

Terug naar top arrow_upward
close