“Pijnconsulentes bieden ook een luisterend oor”

Publicatiedatum:

Wat kan een pijnconsulente voor u betekenen?

DC Klinieken Almere beschikt niet alleen over ervaren anesthesiologen-pijnspecialisten, maar ook over drie pijnconsulentes. Wat doet een pijnconsulente eigenlijk voor u als pijnpatiënt?

Een pijnconsulente is een verpleegkundige met een aanvullende opleiding gericht op acute en chronische pijn, zo vertelt Ilse Scheffer, pijnconsulente bij DC Klinieken Almere. “Bij ons ligt de nadruk op chronische pijn bij volwassenen. Als pijnconsulente werk je samen met de pijnspecialist en verpleegkundige aan het behandelplan van de patiënt.”

Behandelplan
Iedere patiënt die met een verwijzing van een specialist een afspraak maakt bij DC Klinieken Almere, krijgt bij het eerste bezoek met de pijnconsulente te maken. Tijdens de intake doet de pijnconsulente de anamnese. Scheffer: “Door vragen te stellen krijgen we een beeld van iemands ziektegeschiedenis en wat de pijn voor invloed heeft op iemands leven en functioneren. Daarna heeft de patiënt direct een afspraak bij de pijnspecialist. Na een lichamelijk onderzoek stelt die vervolgens de diagnose en maakt hij samen met de pijnconsulente een behandelplan.”

Luisterend oor
De pijnconsulente heeft verder als grote taak patiënten op hun gemak te stellen en pijneducatie te geven. Scheffer: “Door het geven van duidelijke informatie over pijn en wat pijn met iemand kan doen kan er al veel angst weggenomen worden. Dat komt het herstel ten goede.” Pijnconsulentes bieden ook een luisterend oor en beantwoorden vragen, bijvoorbeeld over de werking van medicatie en over de behandelingen die op de pijnpoli gegeven worden. Er wordt ook aandacht besteed aan de psychosociale aspecten, bijvoorbeeld werk, relaties, afhankelijkheid en angsten. Dat wordt door patiënten als waardevol ervaren.

Allerlei behandelingen mogelijk
Naast praten en informeren doen de pijnconsulentes ook non-invasieve behandelingen, bijvoorbeeld TENS-behandelingen en Transcutane PRF behandelingen. Scheffer: “Dit zijn behandelingen waarbij je met elektrodes en op de huid een behandeling met stroom geeft.  Zo kan de pijnprikkel worden beïnvloed. Ook de Qutenza-behandelingen – met een speciale pleister – en Ketamine-behandelingen met een infuus worden gedaan door de pijnconsulente.”