Maart darmkankermaand

Publicatiedatum:

Maart is internationaal uitgeroepen tot darmkankermaand. Jaarlijks krijgen ruim 15.000 Nederlanders de diagnose darmkanker. Hoe vroeger darmkanker wordt opgespoord, des te beter het te behandelen is.

Darmkanker ontstaat uit poliepen. Vooral bij mensen boven de 50 jaar komen poliepen in de dikke darm vaak voor. De meeste poliepen in de darm zijn goedaardig en blijven dat ook. Slechts een klein aantal poliepen verandert in een kwaadaardig gezwel of tumor. Het is onbekend waarom sommige poliepen uitgroeien tot een tumor en andere niet.

Klachten
Niet iedereen met darmkanker heeft dezelfde klachten. Klachten zijn afhankelijk van de plaats van de tumor in de darm. De meest voorkomende klachten zijn: bloed of slijm bij de ontlasting, een veranderde stoelgang, buikpijn en gewichtsverlies. Deze klachten hebben echter lang niet altijd met darmkanker te maken. Ze kunnen ook een andere oorzaak hebben. Overleg bij aanhoudende klachten altijd met de huisarts. Deze kan inschatten of er reden is voor aanvullend onderzoek. Hoe eerder de darmkanker wordt ontdekt, hoe beter de behandelmogelijkheden zijn. Blijf dus niet met klachten doorlopen.

Bevolkingsonderzoek Darmkanker
Het landelijke bevolkingsonderzoek darmkanker is begin 2014 gestart en wordt uitgevoerd bij mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar. Door het bevolkingsonderzoek kan darmkanker vroegtijdig worden ontdekt. Als darmkanker vroeg wordt ontdekt, is de kans groter dat de behandeling succes heeft. De behandeling is vaak ook minder zwaar. Ook kan een mogelijk voorstadium van darmkanker worden gevonden. Als een voorstadium wordt behandeld, kan darmkanker worden voorkómen. Het bevolkingsonderzoek kan op langere termijn jaarlijks 2.400 van de 7.000 sterfgevallen aan darmkanker helpen voorkomen.

Bron: MLD-stichting + RIVM